Едно дете вече е първа жертва на решението на министъра на здравеопазването за уволнение на работещия директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева. За това алармира в писмо до медиите Пенка Георгиева, председател на пациентски организации “Заедно с теб”.

"Снощи към мен се обърна родител на дете с подадено заявление на 12 септември 2017 г. за спешно лечение на много тежко онкологично заболяване - лимфом на Ходжкин. Момчето навършва 18 години на 21 септември, но новият директор на Фонда д-р Мариета Райкова от недоглеждане, вместо спешно да задвижи процедурата, е разпределила заявлението на свой служител в отпуск и разглеждането е насрочено чак за месец октомври за разглеждане", каза Георгиева.

Забавянето ще е фатално за болното момче, което е било диагностицирано в края на август, не само заради тежкото заболяване, но и защото след навършване на пълнолетие то няма право на помощ от Фонда за лечение на деца.

"При такива случаи, когато има спешно състояние, администрацията на Фонда за лечение на деца събира документите спешно по електронен път - становища на лекари, епикризи и т.н, и Общественият съвет гласува електронно. Това е разрешено по закон. Така процедурата се извършва много по-бързо и може да се спазят сроковете и се спасява животът на детето", обясни Пенка Георгиева, цитирана от dir.bg. Тя призова здравния министър проф. Николай Петров да се намеси в ситуацията.

"С много размисъл се обръщам към медиите и обществото, но нямам друг избор за това дете. Г-н министър, очакваме да вземете спешно отношение по случая и да спасите живота на едно българско дете", каза още председателката на пациентски организации “Заедно с теб”.