ВМРО искат във всички страни - членки на ЕС, и държавите с българско малцинство по български език да се държат матури. Националистите са категорични, че такива стъпки трябва да се предприемат по отношение на държавите в целия Европейски съюз и навсякъде, където има българско малцинство и ясно изразени български общности.

Това била единствената възможност на нашите сънародници там да запазят своето национално самосъзнание. От ВМРО изтъкват, че българските неделни училища в държавите-членове на ЕС са стотици и обучават десетки хиляди българчета.

Образованието не подлежи на европейски регулации, съгласно договорите и общностното право. В този контекст зачитането на българският език за матури в ЕС е въпрос на двустранни споразумения. От ВМРО привлекли вниманието на европейските общества чрез петиции. С това обае изчерпали този инструмент.

Те призовават към двустранна дипломация. Патриотите изтъкват, че българите в Обединеното кралство са около сто хиляди, което превръща въпроса в особено чувствителен.

Обсъдени са важните за Обединеното кралство въпроси в преговорите между ЕС и Обединеното кралство по повод на напускането на ЕС, по които биха търсили подкрепа от нас преди, по време и след българското председателство на ЕС, обясняват от ВМРО, цитирани от news.bg.

От това дошли исканията им във Великобритания да се задвижат необходимите процедури, които да позволят на българите там да държат законна и призната матура на български език.

В нашата образователна система се държи матура на английски език, така че от тази гледна точка трудности няма. Борисов поставил въпроса по време на срещата си с Тереза Мей. Следваща стъпка е министерство на образоването, чрез министерство на външните работи да придвижи съответната процедура.

Според патриотите постигането на такова двустранно споразумение ще е голям пробив, който ще дава своите плодове в българския национален интерес за поколения напред.