"България е привлекателна дестинация за институции от ранга на Световната банка заради стратегическото и местоположение, стабилната политическа и икономическа среда, наличието на висококвалифицирана работна ръка, много добрата инфраструктура.

Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на Център за споделени услуги на Световната банка в София Тех парк. Премиерът преряза лентата заедно с управляващия и административен директор на Групата на Световната банка Шаолин Янг, финансовият министър Владислав Горанов и кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Борисов добави, че е уверен как установяването на институция от ранга на банката ще повлияе положително на българската икономика, защото ще надгради потенциала на сектори с висока добавена стойност и ще осигури работни места за високотехнологични специалисти. Премиерът каза още, че присъствието на авторитетна организация в лицето на Световната банка ще издигне престижа ни пред международната инвеститорска общност като атрактивна дестинация за бизнес и за инвестиции.

Световната банка да подпомогне финансирането на транспортния коридор София-Скопие-Тирана и да поеме надзора. Това е предложил премиера на Шаолин Янг на тяхна среща по-рано в МС. „Сега говорихме с шефа на Световната банка за коридора София-Скопие-Тирана, да бъде гарантирано финансирането“, обясни Борисов.

"Нека не героизираме онзи, който хакна системата на НАП, същото се отнася и за други, които правят подобни действия", заяви пък финансовият министър Владислав Горанов след откриването на центъра нва СБ.  Той коментира още със задоволство финализирането на сделката по концесията на Летище София, и подчерта, че е доволен за бъдещето на най-голямата аерогара в България.

Снимки БГНЕС