Арестуваният през май бивш шеф на столичната Пътна полиция Тенчо Тенев е върнат начело на структурата. Това става ясно от заповед  на служебния министър Бойко Рашков , разпространена от Института за пътна безопасност. От МВР потвърдиха за рокадата. Тенев бе задържан на 10 май и обвинен в държане на 554 патрона в дома си в с. Крум, както и престъпление по служба. Според разследващите той е нарушил вътрешните правила в МВР за сключване на договори за дарения. В периода от февруари до 28 април полицаят получил безвъзмездно от община Асеновград нови камери за сградата на РУ - Асеновград, и 4 гуми за служебната “Лада Нива” на обща стойност 10 500 лева.

По това време Тенев вече бе шеф на Охранителна полиция в районното, след като година по-рано го преместиха там от столичния КАТ, чийто началник бе от 2014 година. В МВР обаче даренията минават за одобрение през специална комисия. По неофициална информация полицаят е задвижил процедурата, но е получил дарението преди разрешението. Затова е обвинен, че е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват РУ - Асеновград, с камери, да доставят авточасти и консумативи, както и да извършват ремонти на патрулките.

Тенчо Тенев бе преместен от КАТ - София в Асеновград преди година със заповед на министъра на вътрешните работи. Това е станало по негова молба, в която той посочил "здравословни причини". Неофициално обаче се говори, че преместването му е свързано с тежката катастрофа, при която загина водещият Милен Цветков. 

Тенев е назначен за началник на КАТ - София през 2014 г. Според публикации, служителят е прекарал голяма част от работното си време в болнични, но се радвал на политически чадър. Името му бе спрягано с недотам законни начини за уреждане със специални номера и разрешителни за затъмнени стъкла на лимузини. 

В средата на март 2020 г., месец преди катастрофата с Цветков, е отнет достъпът до класифицирана информация на Тенев. 

Кариерата му започва в  „Охранителна полиция” в Димитровград, а след това той прави "лъвски скок" и е назначен за зам.-шеф в столичния КАТ през 2008 година по времето на министър Михаил Миков. Докато е на този пост изкарва почти една години в отпуска по болест. През май 2011 година Тенев е освободен от заеманата длъжност и пенсиониран. Малко след това обаче  завежда дело срещу СДВР, претендирайки, че заповедта за освобождаване му е връчена неправомерно, докато е бил болен и се е лекувал. През 2015 година ВАС го възстановява на работа по време на правителството на Пламен Орешарски. 

Тенев е възстановен на поста зам.-началник на КАТ София, а по време на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки е повишен и поема ръководството на столичния КАТ. 

Според негови колеги Тенев живее в село Крум, близо до Димитровград, където със семейството си , обитава луксозна къща. Тенев поддържал висок стандарт на живот на фона на полицейската заплата, която получава. Съпругата му - Златка Тенева е кмет на селото. 

При спецакция: Арестуваха бившия шеф на КАТ- София в АсеновградНебезизвестният Тенчо Тенев е зад решетките по досъдебно производство за престъпление по служба