Бившият началник на столичния КАТ и настоящ шеф на "Охранителна полиция" в РПУ - Асеновград Тенчо Тенев е бил задържан вчера при полицейска операция, научи TrafficNews. Причината е престъпление по служба. Акцията е проведена под надзора на Окръжна прокуратура - Пловдив. 

Според запознати Тенев е разследван за схема с гуми на служебен автомобил. 

Тенчо Тенев бе преместен от КАТ - София в Асеновград преди година със заповед на министъра на вътрешните работи. Това е станало по негова молба, в която той посочил "здравословни причини". Неофициално обаче се говори, че преместването му е свързано с тежката катастрофа, при която загина водещият Милен Цветков. 

Тенев е назначен за началник на КАТ - София през 2014 г. Според публикации, служителят е прекарал голяма част от работното си време в болнични, но се радвал на политически чадър. Името му бе спрягано с недотам законни начини за уреждане със специални номера и разрешителни за затъмнени стъкла на лимузини. 

В средата на март 2020 г., месец преди катастрофата с Цветков, е отнет достъпът до класифицирана информация на Тенев. 

Кариерата му започва в  „Охранителна полиция” в Димитровград, а след това той прави "лъвски скок" и е назначен за зам.-шеф в столичния КАТ през 2008 година по времето на министър Михаил Миков. Докато е на този пост изкарва почти една години в отпуска по болест. През май 2011 година Тенев е освободен от заеманата длъжност и пенсиониран. Малко след това обаче  завежда дело срещу СДВР, претендирайки, че заповедта за освобождаване му е връчена неправомерно, докато е бил болен и се е лекувал. През 2015 година ВАС го възстановява на работа по време на правителството на Пламен Орешарски. 

Тенев е възстановен на поста зам.-началник на КАТ София, а по време на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки е повишен и поема ръководството на столичния КАТ. 

Според негови колеги Тенев живее в село Крум, близо до Димитровград, където със семейството си , обитава луксозна къща. Тенев поддържал висок стандарт на живот на фона на полицейската заплата, която получава. Съпругата му - Златка Тенева е кмет на селото.