Представители на гражданската група "Бетономорие" внасят при президента Румен Радев исканията си за налагане на вето на приетите промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, за да се спре "обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и защита на конституционните граждански права". Това се казва в съобщение на групата до медиите.

Организациите настояват за среща с държавния глава. Според членовете на "Бетономорие" законът нарушава конституционните задължения на държавата да осигури поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма площ - зараждащите се дюни, които непонятно са изключени от регламента.

Освен това ограничава правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на собственото им българско черноморско крайбрежие. Законът нарушава основния конституционен принцип на правовата държава, създавайки условия централните и местните власти, по свое усмотрение и без ясни правила, да наказват туристи и собственици, пишат още от "Бетономорие".

Становището за налагане на вето се внася от Асоциацията на парковете в България. В него се цитира и записаното в Червената книга на България на БАН от 2015 г. за препоръчваното прекратяване на застрояването, за да се опазят дюните.

В социалните мрежи и на страницата на събитието на "Бетономорие" се отчита "остро негодувание от създадения строг регламент за хората, които обичат къмпинг културата и които не нараняват или замърсяват околната среда, а в същото време пред очите ни хотели с мащабна площ се разполагат директно върху дюни и непосредствено до вълните".

След проведените протести в края на миналата седмица днес 18:36 на пл. "Народно събрание" доброволци организират подписка за налагане на президентско вето.

Група "Бетономорие" обединява Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация "Биоразнообразие", Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение "Да запазим Корал" и съмишленици, Гражданска инициатива "За делфините", "Спаси Пирин", Гражданска инициатива за Лозенец, Организация за закрила на българските граждани, Инициативен комитет кемпер общество, Камара на геодезистите в Бълария с председател Йоан Кратерзиян.