Лазар Влайков от утре, 7 септември, вече няма да е председател на Общинския съвет в Септември. Общинарите там се събират на извънредна сесия, в чийто дневен ред има една-единствена точка - "Избор на председател на Общински съвет". Информацията за заседанието е качена на официалния сайт на Община Септември, а заповедта за свикването на сесията е подписана именно от Влайков и носи неговия подпис. Документът е подготвен във вторник, 5 септември.

Вероятно Влайков вече е подал оставка като председател на общинския съвет или утре ще го направи, след което колегите му ще гласуват избора на новия главен. Не е ясно дали Влайков ще се откаже и от поста си като общински съветник, както вече го призоваха от ГЕРБ. Ръководството на партията съобщи, че Влайков е изключен от нея дни, след като се разгоря скандала със застреляния в ресторанта си Атанас Тонкев.

Припомняме, че Тонкев почина, след като на 31 август срещу 1 септември беше прострелян в ресторант в септемврийското село Виноградец по време на детски рожден ден. Изстрелът е дошъл от пистолет глок, собственост именно на Лазар Влайков. Разминават се обаче показанията на свидетелите и полицията продължава да работи по две версии. Едната е, че именно общинският съветник е произвел фаталния изстрел. Другата е, че с пистолета е стреляло 6-годишно дете, чийто рожден ден гостите са празнували.

Все още се чакат резултатите от няколкото експертизи назначени по случая. Прави се ДНК-експертиза, която да покаже кой е държал пистолета. Назначени са и техническа, и съдебно-медицинска експертиза. 6-годишното дете вчера е било разпитано в присъствието на психолог.

По нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров, случят беше прехвърлен в Окръжна прокуратура - Пловдив. Причината са показания на свидетели,  че Лазар Влайков е звънял на пазарджишкия прокурор Георги Кацаров веднага след инцидента.