95% от новооткритите фирми не оцеляват сред конкуренцията сочи статистика на Националния статистически институт. Данните показват, че едва 5% от едноличните фирми успяват да се задържат на пазара 5 години, но след това обявяват фалит.

Друг проблем, който показва изследването "Демография на предприятията" е и липсата на служители. Според данните всяка втора активна фирма в България е без нито един нает служител и в нея работи само нейния собственик, пишат от БГНЕС.

През 2016 г. в страната са действали близо 347 хиляди фирми, което отбелязва ръст с 2.6% спрямо предходната година. Новорегистрираните компании са 42 500. Отчасти ръстът на новорегистрираните фирми се дължи и на улеснените правила за регистрация на нови фирми, след като и първоначалният капитал за такава регистрация беше намален на 2 лева.

Най-често фирми се регистрират в сферата "Търговия", където освен това са регистрират и най-много семейни фирми. В тях се разчита на труда на членовете на семейството и не се наемат допълнителни работници.

Втори в статистиката са фирмите с между 1 и 4 служители. Те са близо 127 хиляди – малко над една трета от всички действащи предприятия в страната.

С персонал от 10 души и повече са едва 7.9% от активните фирми. Статистиката сочи още, че през 2016 г. са били създадени само 558 дружества с над 10 или повече наети човека.

Най-жизнеспособни се оказват предприятията от сектора на добивната промишленост, доставката на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване, както и производството на електрическа и топлинна енергия, и на газообразни горива, като при тях "мъртвите" фирми са едва под 1%.