4,4% е нивото на незаконната търговия с цигари през четвъртото тримесечие на 2018 г., което е спад с 0,9% спрямо предходния период. Това показват данните от резултатите на проведеното от "Инициативата срещу незаконната търговия" изследване . Най-голям брой нелегални цигари са установени в Хасково, Плевен, Перник, Благоевград и Велико Търново. Изследването обхваща 20 големи града и над 3 млн. души, което е 47% от населението.

Методът за преброяване на контрабандните цигари е като се проверяват в контейнерите за боклук какво е съотношението между кутии с бандерол и такива без.

"Приходите в бюджета от борбата срещу нелегалните цигари, меса и захарни изделия са с 50% повече, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Доста се направи през тези години и то безапелационно. И това са стотици милиони повече в бюджета. И с това се дава възможност за увеличение на учителски заплати, полицейски заплати, съдии, прокурори. Политическата воля е важна, важно е и че ДАНС, МВР, ГД „Гранична полиция“ и т.н. направиха капацитет, за да може да се свърши тази работа", заяви Борисов.

Премиерът посочи, че е хубаво, че конкурентните в бранша са се сработили, пише "Фокус".

"Освен стотиците милиони повече в бюджета, колегите работиха много сериозно и по захарните изделия, месата и т.н. Има складове, които с месеци стоят затворени, като знаят, че стоят данъчните при тях. В тази сфера, в която става въпрос за много пари, много лесно се корумпира. Утре имаме съвещание с областните дирекции, защото всяка вечер всяка дирекция дава справка какво е задържано като цигари, алкохол, нарязан тютюн. По същата схема в момента контролират горивата", обясни премиерът и посочи, приходите от нелегалните цигари, меса и захарни изделия са с 50% повече в бюджета.

"Ще продължим да следим тези неща", коментира той.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък заяви, че 4,4% е най-ниското ниво на нелегални цигари досега и е удовлетворен, че това е израз на добрата работа на прокуратурата и МВР. 

"Искам да отбележа два момента. Първият е разбиването на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто капацитет конкурираше легалните производители. Вторият е, че бяха приети изменения в Наказателния кодекс, които позволиха да бъдат инкриминирани производството и разпространението на нелегални цигари", заяви Цацаров.

Снимка: flickr