Бизнесът ще бъде чут и мнението му ще бъде взето предвид по отношение на новите правила за отчитане пред НАП, поне това са първите впечатления след срещата на управлението на Българска стопанска камара с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, където бяха обсъдени нововъведенията в данъчното законодателство. 

"Получихме уверение, че регламентите, които ни притесняват в Наредбата за регистрация на касовите апарати към НАП, ще бъдат преразгледани", посочи председателят на БСК Радосвет Радев.

Към момента обаче няма никаква информация дали обявената спогодба за съвместна работа ще доведе до реални промени и ще бъдат ли уважени острите аргументи и исканията на браншовата организация. 

Вижте част от исканията на фирмите тук:

Бизнесът на среща с Бойко Борисов: Иска промени в Наредбата за касовите апарати СНИМКИСпоред бранша Наредбата противоречи на закона, а изискванията са самоцелни и несъстоятелни

От БСК все пак подходиха дипломатично и уточниха, че операторите на пазара не са негативно настроени към мерки за подобряване на отчетността и изкарване на сивия сектор на светло, като уточниха, че това не бива да се случва за сметка на легалните предприемачески инициативи. 

"Българска стопанска камара категорично застава в позиция за борба със сивата икономика и от тази гледна точка усилието и целта на Наредбата 18 е нещо, което трябва да бъде приветствано", посочи Радев, предава "Фокус". 

Разговори е имало и днес, а управителният орган е връчил на Бойко Борисов и на Владислав Горанов писма, становища и предложения, които бизнесът е изготвил на база детайлен анализ. 

"Това, което е особено удовлетворително от нашата среща, е че голяма част от притесненията, на около 60 браншови организации, членуващи в камарата, бяха чути и си казахме при премиера, че тези 7 месеца до влизането в сила на наредбата не трябва да изтекат като вода в пясъка, а да направим необходимото и двете страни Наредба 18 да бъде една модерна норма, регламентираща и фискалните процеси да бъдат коректно отразявани", обясни Радев.

Дали обаче конкретни текстове наистина ще бъдат изменени консенсуално, предстои да стане ясно. Наредбата все още не е разгледана в Икономическа комисия. 

"Основната тревога, която изразяваха членовете на БСК, е по някои конкретни регламенти в наредбата. Получихме категорично и ясно съгласие да бъдат огледани прецизно едно към едно, и там където може да се намери по-добро решение, имаме увереността, че в диалог ще бъде постигнато", обяви председателят на БСК.