Промените, въведени в отчитането пред НАП през касовите апарати и софтуерите за управление на продажбата, в момента се разглеждат на среща на високо ниво между премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Българска стопанска камара. Председателя на камарата Радосвет Радев, финансовия директор Станислав Попдончев и адвокат Валентин Савов са инициирали пореден дебат, за да защитят интереса на бизнеса. 

Ресторантьори: Парадокс е, че цигари се продават свободно по магазините, а се забранява употребата им в заведениятаОт бранша искат узаконяване на част от изнесените места за пушене

Според БСК промените в Наредба 18 са самоцелни и несъстоятелни, а крайните срокове за внедряването им - непосилни. От браншовата организация посочват, че измененията обричат икономиката на срив. Според БСК текстовете трябва да бъдат прецизирани. Днес организацията ще връчи на държавните представители всичките писма, становища и предложения, които бизнесът е изготвил на база детайлен анализ, и ще настоява за сформирането на работна група, в която текстовете да бъдат изменени консенсуално. 

Смъртта на “служебния бон“ и новите правила за софтуер за продажби – как ще засегнат бизнеса?Промяната ще удари най-сериозно бизнеса на заведенията, складовете и магазини

Припомняме, че преди дни икономическата комисия в парламента извади от дневния си ред разглеждането на Наредбата, въпреки острата реакция на Стопанската камара, която посочи, че с документа не се решават проблемите с изваждането на икономиката на светло, а и самите норми противоречат на законодателството.

От организацията заплашиха дори, че ще сезират Административния съд, Комисията за защита на конкуренцията и Европейската комисия.

Счетоводител за новите изисквания на НАП: Кого засягат и какви са промените с касовите бонове?Онлайн бизнесът също ще трябва да се отчита стриктно пред данъчните

Ето и част от становището на представителите на бизнеса по отношение на новите правила за отчитане пред НАП, изведено в ключови проблеми и решения: 

  1. Самоцелната промяна на сроковете за прилагане на Наредба Н-18 не решава съществуващите проблеми, ако своевременно не се пристъпи и към промяна и/или отмяна на конкретни текстове в Наредбата, тъй като са рискови, противоречащи на законодателството и на установените правни принципи, неприложими са и създават прекомерна административна тежест за бизнеса.
  2. Наредба Н-18 в този й вид противоречи на националното и европейското законодателство, както и на редица международни стандарти за информационна сигурност, поради което в срок от две седмици ще бъдат внесени искове към компетентните институции – Европейска комисия, Върховен административен съд и Комисия за защита на конкуренцията.
  3. Наредба Н-18 създава прекомерна административна тежест за БЕЛИЯ бизнес и не допринася за изсветляване на икономиката, както подвеждащо твърдят нейните автори. Белият бизнес очаква да работи в бяла държава с ясна визия за развитието на икономиката.
  4. Последствията от приложението на Наредбата в този й вид и в тези срокове ще бъдат за сметка не само на икономическите оператори, но и за фиска, за потребителите, за цялото общество.
  5. Наредба Н-18 поставя под сериозен риск националната сигурност и нормалното функциониране на икономиката, тъй като могат да бъдат блокирани обекти от критичната инфраструктура (вкл. лични лекари, фармацевти, доставка на горива за спешна помощ, училища, болници и др.), а не е предвиден адекватен авариен режим, при който те да продължат дейността си в случай на повреда или кибер атака към сървърите на НАП и/или към мобилните оператори, както и в условията на липса на гаранции за сигурността на информацията и отговорни лица.
  6. Бизнес организациите категорично не приемат обвиненията, че не са реагирали своевременно относно проблемите в Наредба Н-18, и напомнят, че вече над една година се опитват да водят ефективен диалог с представителите на НАП и МФ, вкл. предлагали са конкретни промени в текстовете от Наредбата, без да срещнат нужното разбиране.
  7. Бизнес организациите ще внесат отново официално конкретни предложения за промени в текстовете на Наредбата, веднага след публикуване на обществено обсъждане на проект за промени, обещан тази сутрин от министър Горанов. Съществуващите към бизнес организациите три работни групи – „Електронно управление“, „Данъци и право“ и „Бизнес процеси“, са на разположение за участие в експертните дискусии с МФ и НАП.