Стартът на "Пивоварна Каменица" бе даден днес от кметът Иван Тотев, вицепремиерът Томислав Дончев и Антон Карлов от компанията.

Пивоварната за крафт бира на Каменица ще е мултифункционален комплекс, който ще има микропивоварна за производство на занаятчийска бира, ресторант-бирария, магазин за сувенири, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за провеждане на културни и социални събития, както и музей. Общата площ, върху която ще се простира пивоварната и комплекса ще е 3500 кв.м.

Комплексът трябва да бъде завършен през 2018 година, а през 2019 да стане част от културния живот през Европейската столица на годината. Общата стойност на инвестицията е в размер на близо 2 милиона евро. Идеята е новият център на бирата да се превърне в едно от знаковите места в Пловдив и ценна част от туристическата карта на града.

Припомняме, че от Каменица съобщиха, че е сключен окончателен договор за продажбата на останалата част от терена на „Каменица“ АД в град Пловдив в общ размер на около 30 500 кв. метра. Купувачи и инвеститори в проекта са фирмите „Си Инвестмънт“ АД и „ЕС АЙ Дивелопмънт“ ЕООД, които ще придобият новообособените части от терена.

Предвижда се върху останалата част от терена да бъде изграден модерен комплекс, включващ съвременни офисни и жилищни площи, хотел, спортен център с фитнес, закрит плувен басейн, детска градина, търговски обекти и обширно парково пространство. Изграждането на новия комплекс „Каменица“ ще протече поетапно, като се предвижда целият проект да бъде окончателно завършен през 2023 година. Очакванията са, че строителството ще започне през 2018 г. с изграждането на офис сградите, жилищния комплекс и спортния център. Едновременно със строителството ще тече и оформянето на парковото и площадното пространство в сърцето на комплекса. Целият комплекс ще бъде обособен като свободна пешеходна зона, а за автомобилите ще бъде осигурен подземен паркинг с над 600 места.