През 2021 година бяхме свидетели на рекорден скок на цените на строителните материали, а от там на ремонтите и на строителството като цяло. 

Поскъпването е в резултат на увеличението на цените на основни суровини - на метала с 45%, при дървения материал с 25%, в химическата индустрия също с 25%. Отделно поскъпването на газа, на електроенергията и на горивата дадоха още веднъж сериозно отражение върху крайните цени на всякакви строителни материали.

През третото тримесечие на 2021 г. цените на металите отчетоха 44.8% растеж в долари на годишна база (43.7% в евро), като годишният темп на растеж на общия индекс за цените на металите се забави значително спрямо предходното тримесечие. Пазарните очаквания за четвъртото тримесечие на 2021 г. и за първото тримесечие на 2022 г. са за повишение на цените на металите на годишна база както в долари, така и в евро, като се очаква в началото на 2022 г. темпът на растеж да се забави.

Как се промениха цените на производителите - индекс, който икономистите използват за прогнозиране на инфлацията, вижте тук:

Няма голяма инфлация ли? 20% скок на цените на производител в промишлеността за годинаНай-драстични са увеличенията при металите, дървения материал и химичната индустрия

Всички тези процеси обаче доведоха до страхотен ръст в цените на строителните материали, чиито основни компоненти са именно метали, химически вещества и дърво. 

Ако до преди година едно ходене до строителния магазин за лек ремонт щеше да ви струва около 1000 лева, то днес ще платим минимум с 40-45% отгоре. Днес няма как да се разминете с под 1400 лева 2 магазина, като закупите абсолютно същите стоки като вид и брой. 

Кои основни строителни стоки поскъпнаха, четете тук: 

Строителните материали скочиха с над 20% само за месец, ремонтите поскъпнаха драстичноЕксперти прогнозират, че до края на годината ремонтите ще ни струват с 50% по-скъпо от 2020

Ремонти и довършителни работи

Минимум 20 хиляди лева бюджет трябва да отделят хора, закупили ново двустайно жилище, а при по-големите апартаменти съответно минимум 40 хиляди лева. Това показват ориентировъчните ставки, без в тях да са включени мебели. Естествено всичко е много индивидуално и зависи от това дали домакинствата ще изберат по-базисни довършителни работи или ще заложат на бутиково изпълнение. По-скъпи и луксозни дейности се предпочитат от хората с апартаменти в центъра на Пловдив, както и в по-скъпи крайградски райони. В комплексите пък се залага на по-бюджетните варианти. 

Ако се ремонтира стар апартамент, заделената сума трябва да е с поне 50% повече. Причината е, че при тях обикновено има пълно обновяване на електрическата и ВиК инсталациите. Баните и кухните също излизат по-скъпо заради нуждата да се къртят стари плочки. При тези жилища често възникват нужди за преустройство на апартамента, съответно изграждане на нови стени или бутане на стари. 

Драстично поскъпнаха ремонтите и довършителните работи в Пловдив! Ето какъв бюджет да отделитеВижте новите тенденции при жилищата

Високите цени се отразиха и на крайните продажни оферти на имотите. Някои инвеститори обаче не коригираха цените си веднага, което доведе до сериозно предупреждение: Внимавайте с прекалено евтините имоти, които се предлагат на пазара! 

Експерти напомнят, че купуването на имоти на прекалено ниски цени и то на „зелено“ крие риск не само за купувачите, но и за инвеститорите.

Причината е непрекъснатото поскъпване на строителните материали, заради което може да се окаже, че ще трябва в един момент да доплащаме, за да си получим жилището. Другата причина е, че заради инфлацията инвеститорът може да остане без средства, с които да завърши строежа.

Експерти: Внимавайте с евтините имоти! Възможни са фалити заради инфлациятаКупувачи може да се наложи да доплащат за жилище на „зелено"

Сериозните заявки за поскъпване не закъсняха. Строители поискаха да могат да правят корекции в предварителните договори при строежи "на зелено", тъй като не са калкулирали ръста на строителните материали. Докато това е възможно при голяма част от жилищното строителство, където в договорите понякога е заложена такава клауза, при договорите с държавата разликата в себестойността на цените остава за сметка на бизнеса.

"Цените на строителните материали бележат невиждан ръст – между 30 % и над 100%, и е необходимо България да изработи механизъм за индексиране на стойностите на действащите договори, който да се ползва и при подписването на нови", заяви инж. Любомир Качамаков, председател на областното представителство на Камарата на строителите в България (КСБ) в София и вицепрезидент на Eвропейската федерация на строителната индустрия (FIEC).

Строителите искат да вдигат цените на "зелено"При частни клиенти често има клаузи за индексиране, но при публични проекти това не е така