Внимавайте с прекалено евтините имоти, които се предлагат на пазара. Това съветват експертите по време на форума „Моите пари 2021“. Според тях не трябва да купуваме  имоти на прекалено ниски цени и то на „зелено“, защото това крие риск не само за купувачите, но и за инвеститорите.

Причината е непрекъснатото поскъпване на строителните материали, заради което може да се окаже, че ще трябва в един момент да доплащаме, за да си получим жилището. Другата причина е, че заради инфлацията инвеститорът може да остане без средства, с които да завърши строежа.

Според експертите най-добре е да инвестираме в имот, в квартал, който е близо до такъв, където цените вече са високи. Като пример експертите посочват кварталите Младост и Дружба в София, където цените на имотите се разминават с близо 1000 евро на квадрат.

Масово се инвестира в ново строителство, защото може да продадеш имота още преди да е построен и да реализираш чиста доходност. По-голяма част от имотите ново строителство се взимат, за да се препродават след това, казват експерти.

Когато решим да инвестираме в имот, трябва внимателно да проверим дали доходът ни позволява плащането на ипотека, вземем предвид инфлацията и лихвените проценти, съветват експертите.

Ако има увеличение на лихвените проценти, ще се увеличи и вноската по кредита. Заради това кредитите не трябва да се взимат на ръба на възможностите. Трябва да има предвиден буфер.