Строителната пандемия в Пловдив повиши значително цените на довършителни и ремонти дейности. Това показва анализ на TrafficNews за цените на основни строителни работи в жилищни площи. 

Причината за оскъпяване на услугите е сериозно повишеното търсене на база намаления брой на работници в сектора. Това автоматично води до поскъпване на труда на майстори и работници, който е основно перо в ценообразуването. Средните цени на материалите също бележат леко увеличение, което обаче не обхваща всички стоки от асортимента. По-ниското качество суровини отчитат дори лек спад в продажните цени, но новите видове материали, както и тези по-качествените запазват стабилни стойности и част от тях поскъпват.

Дефицит на кадри

"В момента има страшно много обекти за работа и не говорим само за довършителни дейности на ново строителство. Много хора извършват и ремонти на старите си жилища, придавайки им съвсем обновен облик. Преди 3-4 години обаче работа нямаше, секторът беше нискозаплатен и работниците или се преквалифицираха или заминаха в чужбина, за да работят там. Това доведе до огромен проблем с намирането на квалифицирана работна ръка, съответно заплащането на труда на тези хора скочи. Особено на специалистите. Стандартът на живот също се вдигна и това налага едно по-прилично възнаграждение", обясни за TrafficNews строител от бранша. 

Тенденции и цени

Само за около 2 години цените за поставяне на плочки - една от основните дейности при довършителни работи, са се с вдигнали с от 30% до 50% според вида на плочките. Ако при стандартни плочки тарифата преди няколко години бе 20 лв за кв.м., то сега трудът не пада под 30 лв. за кв.м. Новите тенденции за слагане на все по-големи плочки обаче се таксува далеч по-скъпо - например едва ли ще се намери някой да ви сложи гранитогрес с размери 60/120 см. за по-малко от 40-45 лв за кв.м

Освен големи плочки, клиентите предпочитат те да са в каменни тонове. Най-предпочитани са мраморните, а за фризове, орнаменти и понякога дори за цели бани се избират шарки, имитиращи дърво. 

При шпакловките и боядисването цените също са поскъпнали от 10 лв/кв.м. до 15 лева за квадрат. Майсторите отчитат, че има намалено търсене на разпространените преди години венициански мазилки и друг тип по-луксозно изпълнение. 

"Напоследък се предпочитат по-изчистените изпълнения. Все повече хора искат стените им дори да са изцяло в бяло, като предпочитат декорацията да е от картини, мебели, осветление", обясняват експерти по ремонтни дейности. 

На заден план остава ползването на гипсокартон. Той се поставя само при апартаменти без външна изолация, което го прави неприложим при сградите ново строителство. Част от хората залагат на кнауф и при мансарди и последни етажи. Фигурите от гипсокартон, основно куфари по тавани, които бяха изключително нашумели последните години, днес са позабравени и интересът към тях съответно не е висок. Това е причината цените на услугите с кнауф да не са особено поскъпнали, освен, разбира се, при индексирането заради стойностите на материала. 

При подовете водещ е паркетът. Нова тенденция предвижда той дори да се слага на една от стените в апартамента, макар вече да има и специален вид - именно за стени. Отстъпват обаче всякакви панели и друг тип "покриване" на стените - ПВЦ панели, тапети, тухли и друг тип строителна декорация. 

Бюджет 

Минимум 15 хиляди лева бюджет трябва да отделят хора, закупили ново двустайно жилище, а при по-големите апартаменти съответно минимум 30-40 хиляди лева. Това показват ориентировъчните ставки, без в тях да са включени мебели. Естествено всичко е много индивидуално и зависи от това дали клиентите ще изберат по-базисни довършителни работи или ще заложат на бутиково изпълнение. По-скъпи и луксозни дейности се предпочитат от хората с апартаменти в центъра на Пловдив, както и в по-скъпи крайградски райони. В комплексите пък се залага на по-бюджетните варианти. 

Ако се ремонтира стар апартамент, заделената сума трябва да е с поне 50% повече. Причината е, че при тях обикновено има пълно обновяване на електрическата и ВиК инсталациите. Баните и кухните също излизат по-скъпо заради нуждата да се къртят стари плочки. При тези жилища често възникват нужди за преустройство на апартамента, съответно изграждане на нови стени или бутане на стари. 

Ремонт на парче - непечеливша стратегия

Все повече новодомци предпочитат да наемат фирма за довършителни и ремонтни дейности. Причината е логична - спестяват пари. Обикновено майсторите непрекъснато си прехвърлят топката за грешки и издънки. Новият майстор обяснява, че сега трудно ще поправи щетите, нанесени от предния, и съответно завишават тарифите си. Друга причина е, че всеки ремонт изисква синхронизирани дейности на различни специалисти, а рядко отделни майстори могат да бъдат напаснати да работят заедно и по едно и също време. Освен това майсторите, които работят по единично, обикновено карат клиентите сами да закупят материалите. 

"От една страна те искат скъпи материали, защото с тях се работи по-лесно и шансовете за издънка са по-малки. Това обаче въобще не се отнася до качеството на крайния продукт. От друга страна фирмите ползват преференциални условия в закупуването на материали и така ви спестяват сериозни суми, които иначе вие заплащате", обясняват хора от бранша. 

Експерти обаче съветват да не се хвърляме на най-ниските оферти, дадени от професионални фирми, защото те крият уловки. Това, за което трябва клиентите да следят зорко, е какво е калкулирано в крайната цена - т.е. какъв обем от дейности и материали са включени. Занижаването на материалите или площите, както и удобното пропускане на десетки малки елементи от дейностите, понякога завишава крайната цена от оферираната с над 50%. 

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.