Ако до преди месец едно ходене до строителния магазин за лек ремонт щеше да ви струва около 1000 лева, то днес ще платим минимум с 20% отгоре. Няма как да излезете с под 1200 лева от магазина, като закупите абсолютно същите стоки като вид и брой. 

Увеличението на цените на суровини - на метала с над 40%, на дървесина с над 20%, в химическата индустрия също с над 20%, дава огромно отражение върху крайните цени на всякакви строителни материали - то маламашка, през бои, до профили и гипсокартон. 

Най-фрапантно са поскъпнали именно профилите - с близо 40% за 1 месец. Така от средна цена около 2 лева за UD, днес плащаме 3,90 лв. По-скъпия вариант CD пък вече се търгува за около 6 лева, предвид че преди месец се намираше и на малко над 3 лева. 

При гипсокаронът цената е с по-малък ръст от около 15-20%, като 1 лист средно в момента се търгува за 10,80 лв. 

Всички инструменти и пособия, в чиято направа има метал - маламашки, шпакли, стоманени остриета и прочие, са се увеличили също с над 20% за месец. 

Дограмите за прозорци са поскъпнали с над 35%, споделят от бранша. По-големият проблем обаче, че има изключително ограничени количества стъклопакети

"Няма внос на стъклен материал, което е огромен проблем не само за дограмите, но и за всякакви стъклени паравани - за бани например", разказа пред TrafficNews от една от специализираните фирми на пазара. 

Ремонтът на една баня също поскъпва драстично. Най-обикновен вентилатор е скочил с 40% от средно около 50 лева до цена над 70 лева за брой. Мивките алпака също скачат с около 20% до цени от около 180 лева. Всички батерии, кранове и други тип ВиК пособия скачат с между 20-30%. Плочките са скочили с по 3-4 лева на кв.м. Дори обикновени казанчета за тоалетна, както и моноблоковете, струват далеч повече от преди. 

Драстично оскъпяване има и при всички видове бои, силикони и акрили. Големите 25-килограмови разфасовки латекс например се търгуват средно за 72 лева, предвид че до скоро цената е била 52 лева. С по 1-2 лева е разликата при малките опаковки. 

Елинсталациите и всички смени и ремонти по тях вече струват далеч по-скъпо. Само една фасонка е скочила с около 1 лев. 

Смяната на врати също ще ви излезе солено. В момента има покачване около 10% при интериорните, а доставчиците споделят, че новите партиди ще бъдат натоварени с още 10% ръст. 

Всичко това води до огромно поскъпване при довършителните дейности при имоти ново строителство, както и при всички ремонти - от леки, козметични и частични, до генерални. Експерти калкулират, че всякакъв вид ремонт днес излиза с около 40% по-скъпо, отколкото година назад. Освен материалите, по-скъпо е ценообразуването заради горивата, електроенергията, както и за самия труд. Прогнозите са до края на годината това увеличение да стане над 50%

Няма голяма инфлация ли? 20% скок на цените на производител в промишлеността за годинаНай-драстични са увеличенията при металите, дървения материал и химичната индустрия