267 строителни разрешителни са издадени в район „Южен” за 2017 година.  От тях 97 са за нови сгради. Това показват данните на районната администрация Общият брой на строителните разрешения за нови сгради е 870 на цялата област, а общият им брой е 1370.

С други думи всяка десета къща или жилищна сграда в Пловдив, Асеновград, Карлово и другите общински градове в областта се строи в район „Южен”.

В процентно отношение пък 20 % от всички издадени строителни разрешения за миналата година в цялата област отново са в район „Южен”

Кметът на района Борислав Инчев обясни, че на ден от администрацията изкарват между 7 и 10 визи скици за проектиране на жилищни сгради в района. Изключително интензивно е строителството в кварталите Остромила, Беломорски и Коматево, но и в старата част  на Кючука все повече  терени се подготвят за вдигане на жилищни сгради.

„Това още повече утежнява поддържането на инфраструктурата, тъй като в района нуждите нарастват с големи темпове”, каза Инчев. 

От няколко години насам район „Южен” е най-големият район в Пловдив с над 85 000 души, които са регистрирани на територията му.  В няколкото квартала, обединени под названието „Кюука”, както и Коматево, Беломорски и Остромила от година на година населението се увеличава.

По данни на полицията обаче в района живеят още между 12 и 15 000 души, които нямат постоянен или настоящ адреса на територията. Така населението на района е около 100 000 души, а тенденциите са той да продължава да расте.

Как Кючука се превърна в 10-тия по големина град в България вижте ТУК