От няколко години насам район „Южен” е най-големият район в Пловдив с над 85 000 души, които са регистрирани на територията му.  В няколкото квартала, обединени под названието „Кюука”, както и Коматево, Беломорски и Остромила от година на година населението се увеличава.

По данни на полицията обаче в района живеят още между 12 и 15 000 души, които нямат постоянен или настоящ адреса на територията. Така населението на района е около 100 000 души, а тенденциите са той да продължава да расте.

Има и няколко проекта за големи жилищни комплекси като „Оазис”, който е на улица „Димитър Талев”.  Това логично ще доведе и до увеличението на населението и то рязко, поради естеството на т.нар. жилищни комплекси.  

На практика населението на района е по-голямо от повечето областни градове в страната. Ако направим съпоставка, то пред „Кючука” са освен добре известните първи шест града в страната, са още Плевен, Добрич  и Сливен. 

С други думи район „Южен” е по-голям от Перник, Хасково, Ямбол, Пазарджик и другите областни градове в страната. 

Под тепетата вторият най-голям район е „Тракия”, където официално живеят 80 000 души.  С пускането в експлоатация на новите комплекси обаче, районът може да съперничи дори и с „Южен”. Така на практика двата района ще съставят около 50 % от населението на Пловдив.

Вижте какво каза кметът на район Южен Борислав Инчев пред TrafficNews.bg - вижте във видеото: