Докато в целия свят в областта на таксиметровите услуги се използват модерни технологии, в Пловдив пазара десетки години стои на едно ниво. Хората хващаха такси на улицата и не знаеха колко ще платят в края на пътя. Таксиметровите шофьори манипулираха  с брояча, за да печелят повече. Ситуацията започна да се променя преди около година, когато в града започнаха  работа нови фирми. Ще Ви разкажем какви промени настъпиха в пазара на града.

Беше: такси на автостоп

Хващането на такси на улицата — не е най-безопасният начин за пътуване. Ако таксиметровият шофьор работи за себе си, никой освен него няма да знае за пътуването. Всъщност пътника остава в колата насаме с един напълно непознат човек, а това винаги е риск. В случай, че възникне конфликт с шофьора, пътника няма към кого да се обърне.

Стана: поръчка във фирма

Все повече хора поръчват коли чрез фирма за таксита, които контролират водачите и следят за качеството на услугите. В големите компании, мениджърите записват времето и маршрута на всяка поръчка, проследяват местоположението на водача с помощта на GPS. Винаги може да оставите коментар относно пътуването за администрацията на службата. Поръчвайки такси в специализирана фирма, хората са сигурни, че ще получат качествена услуга.

Беше: цената на пътуването се изчисляваше според брояча

Изчисляването на цената на пътуването според брояча даваше възможност на таксиметровите шофьори лесно да манипулират цените и да мамят пътниците. Можеха да возят по най-дългия маршрут, като предварително навъртят брояча или просто да не го включат и в края на маршрута да поискат много по-голяма сума.

Стана: цената е фиксирана и е известна предварително

Съвременните високотехнологични фирми използват друга система. Цената на пътуването се изчислява по километража на най-краткия път и е известна още да пътувате.

Фиксираната цена не се променя, дори ако таксито попадне в задръстване. Това е удобно: винаги знаеш колко пари ти трябват за такси.

Беше: поръчка на такси по телефона

Още преди една година такси в Пловдив можеше да се поръча само по телефон. Трябваше да се диктува адреса на пътуването и да се запомни номера на колата. По празници или в лошо време трябваше да се чака отговор на оператор. В шумна среда или когато не можете да говорите по телефона, да извикаш такси въобще беше проблем.

Стана: поръчка чрез мобилно приложение

С помощта на мобилните приложения на различните фирми за таксиметрови услуги можете да поръчате такси по всяко време с няколко докосвания. След като поръчката бъде приета, на екрана се появява името на водача, данните на автомобила и времето, за което ще пристигне таксито. Приложенията могат да бъдат изтеглени от маркетите за Android, iOS, Windows Phone.

Освен създаването на поръчка в приложенията има и много други удобни функции. Например, могат да се повтарят пътувания от хронологията на поръчките само с едно докосване, може да се види местоположението на таксито на картата, да пишете на водача в чата, да се оцените пътуването, да оставите съобщение за администрацията. Дори може да се изпрати маршрута на пътуването, за да може друг човек да следи за движението на таксито. Функцията е полезна, когато трябва да вземете приятелите по пътя или да проследите къде пътува детето Ви.

В крайна сметка

Такситата в Пловдив стават по-удобни и по-лесно достъпни и хората с удоволствие използват новите възможности. Когато се наканите да пътувате на някъде с такси, опитайте се да направите поръчка в една съвременна и високотехнологична фирма. В Пловдив има такава — това е службата за поръчка на такси «Максим». Можете да поръчате такси по телефона (032) 22-22-22, чрез приложението «Максим: поръчка на такси» и чрез сайта taximaxim.bg. 

*рекламна публикация