Спим средно с два часа по-малко на денонощие, отколкото преди век. Продължителността на съня в големите технологични градове вече е под 6 часа, а основен виновник за това e така наречената "синя светлина", която екраните на телефоните и уличните лампи излъчват.

Какво показват последните научни изследвания и какви са вредите за децата и възрастните?

"Синята светлина" е навсякъде около нас. Виждаме я от екраните на телевизора, на таблета, на телефона си. Според последните изследвания на американски учени светлината, която излъчват  екраните, вреди на зрението, спокойствието и най-вече на съня ни.

Сънят на американците през последните години е намалял със средно 2 часа на денонощие.

Учените от университета в Оксфорд са изчислили, че всеки час пред екрана вечер намалява съня ни с 8 минути. Около 60 % от хората по света стоят пред екрана поне 6 часа на ден. Това води до тежки проблеми със съня.

"Синята светлина" е много агресивна по отношение на окото и на мозъка. Може да има и последици. Първите симптоми могат да бъдат поява на тъмно петно, или начупване на линиите пред погледа ни", коментира пред Нова тв невроофталмологът проф. Силвия Чернинкова.

"Ако сме загасили всички лампи и на тъмно гледаме дисплея, започва да ви дразни очите още на петата минута", каза още астрофизикът Венцислав Димитров.

Учените доказват, че силната светлина, излъчвана от екраните на телефоните и таблетите, пречи на хормона на съня, мелатонин, да секретира. А това пречи на мозъка да заспи.

В стремежа да си осигурим по-добър сън пък разчитаме на здравословни техники като прием на определен тип храни, поддържане на физическа активност и различни релаксиращи съзнанието техники, но често подценяваме влиянието на светлината върху съня ни. Така синята част на светлинния спектър се превръща в най-подценявания сред факторите, които доказано разрушават съня ни.

Все пак "синята светлина" може да донесе и ползи за организма. Негативното й влияние върху процесите в организма, предразполагащи към заспиване, може да се използва и като позитив. Според учените излагането на синя светлина сутрин действа ободряващо, премахва сънливостта и повишава концентрацията ни.