Руската компания „Лин индастриал“, разработваща свръхлеката ракета „Таймир“, заяви готовност да създаде база на Луната в период от 10 години след взимането на съответното решение.

Нейното изграждане ще струва 550 млрд. рубли, предаде агенция ТАСС.

Според главния конструктор на фирмата Александър Илин компанията има проектна готовност да създаде на първи етап лунна база за двама души членове на екипажа, а на втори – за четирима.

Конструкторът изтъкна, че в проекта ще бъдат използвани вече съществуващи техники и средства, които могат а бъдат реализирани в близко време.

В качеството на ракета-носител може да бъде използвана тежката версия на „Ангара“, чиито първи полет се състоя в края на месец декември.

Космическият кораб може да бъде конструиран на базата на корпуса на спускаемия апарат и битовия отсек на серията „Союз“, а лунният модул – като се използва ускорителния блок „Фрегат“.

„Лин индастриал“ предлага да осъществи 13 старта на тежки ракети за строителството на база на Луната, а за функционирането ѝ ще са нужни още 37 изстрелвания в продължение на пет години.

В компанията вече са планирали къде може да бъде изградено първото лунно обитаемо място – до планината Малаперт в района на южния полюс на Луната. „Това е достатъчно равно плато с пряка видимост към Земята. Локацията ще осигури добри условия за свръзка и е удобно място за кацане. Край планината в 89% от времето присъства слънчево осветление, а продължителността на нощта, което се случва няколко пъти в годината, не превишава 3-6 денонощия“, изтъкна Илин.

TrafficNews.bg