Вниманието към тази история беше привлечено от Daily Mail. Анджи Вернер, майка на 7-годишната Исла, се озовала в трудна ситуация, когато се опитала да помогне на дъщеря си да подготви домашното. Жената не успяла да реши задачата с кучетата и се обърна към потребителите на социални мрежи за помощ.

Условието на задачата гласи: "В изложба са регистрирани 49 кучета. Малките кучета са били с 36 повече от големите кучета. Колко малки кучета са били регистрирани?
 
Жената се обърнала към членовете на общността на кърмещите майки във Facebook, но никой не й помогнал там. Повечето настоявали, че малките кучета са 13.
 
На следващия ден учителят е обявил правилния отговор - 42.5. Друг е въпросът, че отговорът се оказва нецяло число, а за кучета... това звучи най-малкото смешно. За което пък обвиниха авторите на учебника.
 
Що се отнася до задачата, тя трябва да се реши по следния начин: "Броят на малките кучета се приема за х, тогава" x минус 36 "е броят на големите кучета, а резултантното уравнение x + (x-36) = 49 ще бъде 42,5.

Вие успяхте ли да решите задачата?

Превод и редакция: TrafficNews.bg