За морковите знаем от детска възраст, че действат благотворно на зрението ни. Полезният ефект се дължи на бета каротина в тях, който според данните от научни изследвания редуцира риска от макулна дегенерация. Макулната дегенерация е заболяване на очите, което е свързано с възрастовите промени в организма, но също така, то има ювенилна форма, поради което атрофия на макулата се наблюдава и по генетична причина при някои много млади хора.
 
При макулната дегенерация е засегнато централното зрение, което значително понижава качеството на живот. Тя е причина за затрудненията при четене с възрастта и голяма част на случаите на слепота сред възрастното население.

За да подпомогнете организма си и отложите нарушенията на зрението от този характер, е препоръчително морковът да се превърна в основен елемент от хранителното ви меню през целия ви живот.

За да е по-красиво блюдото ви и за разнообразие, можете да консумирате заедно и по отделно спанак със същата цел - по-добро здраве на очите. Спанакът съдържа нутриенти, които взимат участие за формирането на техен защитен филтър. Те абсорбират от 40 до 90% от синята светлина. Ако не сте почитател на спанака, можете да го замените с кале или маруля, което е спасителна мярка и при храненето на малчугани.

Боровинките пък са полезни с ефекта да укрепват стените на кръвоносните съдове, включително и на очите, които са едни от най-фините. В суров вид те не са приятни на всеки, но пък включени в състава на плодови шейкове, течни десерти или модерните смутита, им придават невероятен вкус.

Набавянето на витамин Е с храната е ценна мярка за запазване на зрението. Половината от необходимата дневна доза може да се осигури само с шепа бадеми.

Друг изключително полезен за очите ни природен продукт, макар и не толкова популярен у нас, са сладките картофи. Съставки в тях помагат на зрителните органи да се приспособяват и виждаме в сумрак и на тъмно.