Зеленият плаж в Куру, Френска Гвиана










Необикновеният зелен цвят на този хавайски плаж се дължи на минерала оливин, който се е образувал от охладената в морето лава.

Пътят на Великана, близо до Бушмилс, Северна Ирландия



Снимка: Михаел




По крайбрежието на Северна Ирландия се спускат повече от 38 000 базалтови колони, които като огромна магистрала-трамплин изчезват в морето. Вулканичните изригвания са оставили след себе си перфектно оформени шестоъгълници, групирани в клъстъри като пчелна пита. Според легендата войнът-гигант Фин МакКул построява "пътя", за да премине през морето и да се изправи срещу шотландския си съперник Бенандонер. Но очевидно и Бенандонер има същата идея, защото подобни базалтови колони има и на шотландския остров Стафа.

Плажът с черен пясък Пуналу, Хаваи







Образувал се е от базалтова лава, която избухва, когато се влее в морето и започва рязко да се охлажда.

Червеният плаж, Рабида, Галапагос








Образувал се е вследствие на оксидацията на богатите на желязо залежи на лава. Възможно е също така цветът да се дължи на кораловите седименти.

Плажът на раковините, Шарк Бей, Австралия





Водата тук е много солена и в нея не се въдят никакви хищници, които да застрашават мидите и те се размножават необезпокоявани.

Лилавият плаж Пфайфър, Калифорния







Лилявият пясък в този плаж (който се среща на на отделни места) се е образувал, когато залежите на манганов гранат в близките хълмове е еродирал в морето.

Пещерният плаж в Алгарве, Португалия





Крайбрежието е богато на варовик. Той лесно еродира и образува подобни забележителни морски пещери като тази.

Плажът на скалните рисунки в Аляска




Плажът на скалните рисунки в Аляска носи името си заради 40-те каменни гравюри, които красят крайбрежието му. Според изследователи рисунките по камъните са направени преди около 8000 години от местните тлингити. Издълбаните рисунки разкриват уникални лица, спирали, птици, сьомга, китове убийци и още много други. Те са видими само при отлив. Някои от тях се виждат най-добре при изгрев и залез слънце, а други когато са прясно намокрени.

Брегът на горещата вода, Короманделския полуостров, Нова Зеландия




В уикендите при отлив Брегът на топлата вода се превръща в спа. Посетителите на плажа си изкопават малки басейнчета, които се пълнят с топла минерална вода. Колкото и да е странно, пейзажът се изпълва с хора, лежащи в изкопаните си дупки, вместо да се потопят в морето, което е точно срещу тях. Няколко часа по-късно приливът заличава всичко.

Бърд Айлънд бийч, близо до Сънсет бийч, Северна Каролина




На необитаем плаж в Брунсуикските острови, на 30-минутна разходка от цивилизацията се намира малка черна пощенска кутия. Когато през 1981 г. се появяват предложения за застрояване на местността, местен жител поставя пощенската кутия, заедно с листове, химикал и призив за спасяване на мястото. И това проработва. Написаните на ръка писма спасяват мястото и статуса му на резерват. Дори след като островът е спасен, писмата продължават да се появяват. Днес мястото все още се посещава от туристи, които пишат писма за своите мечти и желания и ги пускат в пощенската кутия.

За първата част на статията четете ТУК

TrafficNews.bg