Лидерът на терористическата организация „Ал-Каида” Айман аз-Завахири направи видео заявление, в което съобщава, че групировката планира да се придвижи на територията на Индийския субконтинент. Целта му е да създаде халифат в Бирма, Бангладеш и в някои части на Индия. С това ще се занимава „Каида ал-Джихад”- индийското подразделение на „Ал-Каида”.
„Искаме ислямът да се завърне на Индийския субконтитент, който беше част от мюсюлманския свят преди да го колонизират. В Бирма, Бангладеш, Кашмир, Гуджарат ще изповядват ислям.”,- заяви аз-Завахири.
Ислямът се явява доминираща религия в Бангладеш. В Индия и Бирма също живеят голямо число мюсюлмани. Според аз-Завахири главната цел на подразделението „Каидат ал-Джихад” ще бъде установяването на шариата по всички територии, отнети от мюсюлманите.
„Ал-Каида” е създадена през 1988 година по времето на войната в Афганистан. До 2011 година ръководителят на организацията беше световноизвестният терорист Осама бин Ладен, който беше убит от американските войски. След това Айман аз-Завахири озаглави организацията.
През юли 2014 представителите на „Ал-Каида” призоваха чрез видеоматериал всички мюсюлмани в Кашмир да въстанат срещу своите власти, както направиха жителите на Сирия и Ирак.

Източник: russian.rt.com; превод: Ирина Минчева, TrafficNews.bg