Ако дължината на вашата коса почти не мърда, въпреки че мечтаете за дълга грива, то може би не сте обърнали внимание на някои от факторите, които влияят върху растежа на косата.

Ето и някои от причините, заради които косата ви не може да достигне дължината, към която се стремите:

1. Виновни са вашите гени

Всеки човек има индивидуален цикъл на растеж на косата. Също така потенциалът за дължина на всяка коса е различен. Има вариант вашата коса да е достигнала до своя максимален предел като дължина ѝ да не може да порасне повече, без да се начупи/накъса. Фазата на растеж до голяма степен се определя от генетика на човек и обикновено трае от две до шест години. Тоест, ако я пускате от две-три години и вече се ядосвате, че тя не расте, може би вашият цикъл е приключил. Средно косата расте по един-два сантиметра на месец. Косите на хората от бялата и жълтата раса растат по-бързо, от тези на тъмнокожите, пише Dovolna.bg.

2. Може да страдате от косопад

Косопадът е част от естествения процес на растеж на косата. Старата коса пада, за да даде място на новата. Повечето хора губят по около 100 косъма на ден, които обикновено се заменят доста бързо от други. Въпреки това, когато растежът на нова коса се случва по-бавно, отколкото загубата на старата коса, това видимо ще я изтъни и тя ще стане по-рядка. Това може да ви накара да си мислите, че не расте.

3. Виновни са вашата възраст и нивата на стрес

С напредване на възрастта, косата има тенденция да става по-слаба и крехка поради няколко причини. Годините на третиране, боядисване и стилизиране на косата в един момент се натрупват и щетите от това вече започват да личат. Също така изследванията показват, че биологията на косата може да се промени с възрастта. Това означава, че косата може да започне да изглежда по-тънка, а скалпът да започне да се омазнява по-бързо. Най-често това се случва след 45 годишна възраст. Стресовите и травматични ситуации в живота, както и различни видове заболявания, също могат да предизвикат косопад, спиране на растежа на косата и намаляване на качеството на косъма.

4. Косата ви цъфти

Ако забележите, че косъмът ви се цепи на две по краищата, не можете да очаквате, че ще продължи да расте на дължина. Косата започва да цъфти от прекалено много третиране, от връзване с ластици и грубо отношение като цяло. Всички химическите процеси върху косата са причина тя да изгуби своята еластичност и влага. Най-добрите начини да избегнете начупването на косата в краищата е да бъдете внимателни, когато я сушите и сресвате и да използвате хидратиращи и слънцезащитни продукти.

5. Прекалено често я третирате с горещи уреди

Сешоарите, пресите и машите нанасят много щети на косата. Много популярни прически изискват използването на тези инструменти, но те могат да причинят цъфтящи краища, сухота и начупване на косъма. Високите температури, до които те достигат, повреждат кутикулата на косъма, което намалява растежа и маха естествения блясък на косъма. Използвайте защитни серуми и хидратиращи спрейове преди да третирате косата с горещ уред.

6. Виновна е вашата диета

Строгите диети лишават тялото от важни витамини, което значително може да повлияе на състоянието на косата. Важно е в организма ви да има необходимото ниво на феритин (вид протеин), цинк и витамин В12, за да се радвате на здрава и дълга коса. Също така не трябва да имате недостиг на желязо.

Протеините са необходими, тъй като дават сила на косата и предотвратяват нейната крехкост. Липсата на феритин може да причини косопад. При хиперфункция или понижена функция на щитовидната жлеза също може да се наблюдава застой в растежа на косата. Правилното и здравословно хранене е от ключова важност за растежа на косата. Хапчета с биотин (витамин В7) могат да ви помогнат да я укрепите.