Циганин пренася десетки пластмасови туби, забележете, на колело, видя читател на TrafficNews.bg и ни изпрати снимка. Ромът едвам се движел по главна улица, като затруднявал движението на автомобилите. Той закрепил с въжета всяка една туба, за да не ги изгуби по пътя. По всяка вероятност ги пренася към пункт за събиране на пластмаса, тъй като пластмасата вече се изкупува на по-висока цена от желязото. 

Много от ромите са наясно с този факт и затова е често срещана гледката – циганин с колело, на което висят всякакви пластмаси.

Събирането на пластмасовите бутилки се превърна в законен бизнес за голяма част от ромите. Те обикалят с големи чували из града, монтирани върху велосипеди, а някои от тях са приспособили количките си за разделно събиране на отпадъци.

Бялата пластмаса се продава за 45 стотински, а цветната за 35. От пластмасата се заработва средно около 15-20 лева на ден.

Голяма част от клошарите също са наясно с тази практика и спомагат за рециклирането на отпадъците, що се отнася до пластмасата. Дори наскоро се натъкнахме на клошарка, която посещава фризьорски салон и има модерен телефон с тъчскрийн.

TrafficNews.bg