Днес е Петък 13-и – считаният от мнозина за фатален ден, който стряска сънищата на между 17 и 21 милиона американци и още милиони по цял свят. Симптомите на хората, страхуващи се от този ден, варират от умерена тревога до тотална паника. Ето и 13 любопитни факта за Петък 13-и.

 1. Има поне един Петък 13-ти всяка година, но никога повече от три на година. През тази година са само два и днес е вторият. Първият бе през април.
 2. Вярва се, че страхът от Петък 13-ти идва от 13 октомври 1307 г., когато хиляди рицари-тамплиери били заловени и изтезавани по заповед на папа Климент V.
 3. Те били принудени да признаят обвинения в ерес и содомия, и били изгорени на клада. Оттогава Петък 13-ти се смята за "лош ден" за тамплиерите.
 4. Други вярвания са свързани с древен Рим, където магьосниците се събирали в групи от 12, тъй като считали, че 13-ят човек е олицетворение на Дявола.
 5. Днес много хора продължават традицията да се страхуват от този ден. На много сгради по света липсва 13-и етаж. Много градове нямат 13-ти номер на улиците и булевардите си.
 6. В някои американски и британски хотели липсва стая номер 13, а в самолетите на различни компании място 13 е забранено.
 7. Във Флоренция пък изкуството за избягване на номер 13 е стигнало своя връх и там къщите между номер 12 и 14 се намират на номер 12 и половина.
 8. В САЩ хората са по-практични и просто отказват да си купуват къщи на "фаталния" номер.
 9. Въпреки вярванията, че петък 13 носи нещастие, много хора не се страхуват от деня.
 10. Един от тях е британец, който има тринадесет татуировки на числото "13" - всичките направени в 13-ти петъци и днес ще се сдобие с още една.
 11. Повече от 80 % от небостъргачите в САЩ нямат 13-и етаж.
 12. Във Формула 1 няма болид с номер 13.
 13. Според някои изследователи пък хората просто обичат да се страхуват от нещо и тъй като числото 13 е винаги наблизо, на него се е паднало злощастната съдба на "персона нон грата".

Източник: ladyzone.bg