Ваканцията в Рим отдавна се е превърнала в популярно занимание, но слънчева Италия може да бъде видяна и на разстояние от легендарната столица.

Опознайте колорита на страната далеч от шумния мегаполис и стълпотворението от туристи. Разказваме ви за няколко италиански града, заслужаващи вниманието ви.

Матера

Той е втората столица на културата на Европа през 2019 г. И това не е учудващо.

Старата част на града, построена върху скала, е обект на Световното наследство на ЮНЕСКО. Тук има много религиозни обекти, затова наричат Матера „втория Витлеем“.

Болцано

Намира се недалеч от Австрия и Швейцария. Поради това този град не е типично италиански, пише profit.bg. Удивява с планинската си красота.

От високо се откриват гледки към живописни долини, склонове и хребети. Основното архитектурно украшение са средновековните замъци, които пазят по стените си романтични истории и легенди.

Бари

Този пристанищен град се намира в един от най-красивите региони на Италия – Апулия. Ще ви привлече с архитектурата, обичаите и местната кухня.

В храма на базиликата Св. Николай се пазят мощите на Николай Чудотворец.

Палермо

Столицата на Сицилия е в списъка с най-добрите места за посещение през 2019 г., според версията на Condé Nast Traveller. Не забравяйте да посетите историческите пазари и базари, както и да пробвате местната кухня.

Перуджа

Ако обичате тесни европейски улици, средновековни стълбища и малки мостчета, то отидете в Перуджа. Това е древната столица на Умбрия.

Ако имате влечение към сладките храни, посетете града през октомври – тогава там се провежда прочутият фестивал на шоколада.

Генуа

Известен е с разкошните си дворци, величествените храмове и красивите площади. Ще ви хареса контраста между старата част на града и новата.