Протест от двама души посрещна общинските съветници тази сутрин в Пловдив. Хората са представители на фирма Чистота" и "Градини и паркове" и скандират в подкрепа на увеличеното на заплатите в сектора. Жената, която е мечака от 28 години, заяви че иска повишаване на заплатата със 100 лева нетно и 60 лева за ваучери за храна, предаде репортер на TrafficNews.bg. Така заплащането на една чистатчка чисто да стане 480 лева, или 700 лева бруто плюс допълнителните пари за храна. Метачката заяви, че работи още от времевто на Тодор Живков и помни, че при него било по-добре. Той им давал парите, които заслужават и купони за храна.

Припомняме, че общинарите в Пловдив днес ще решават дали заплатата чистачките да скочи почти двойно - на 700 лева. Това е една от точките, които ще бъдат разгледани от Общинския съвет на последната сесия за годината.

Предложението идва от местна гражданска инициатива. Според инициаторите заплатите на служителите на "Чистота" и "Градини и паркове" трябва да станат 700 лева, плюс 60 лева под формата на купони за храна. Според инициаторите такова увеличение е оправдано, защото грижещите се за чистотата и зелените площи работят в изключително тежки атмосферни условия. Много от тях в момента получават едва 420 лева месечно възнаграждение.

TrafficNews.bg