Фирма за поддръжка на асансьори извършва фиктивни ремонти и работи повече от година, без да има лиценз. В същото време потърпевшите, не могат да използват асансьора си, не могат и да подпишат нов договор, докато не изтече споразумението със старата фирма, разказва Bulgaria ON AIR.

Асансьор в кооперация на бул. "Скобелев" не работи, не защото е нередовен. Причината - фирмата, която го поддържа, без да има необходимия за това лиценз.

"Цяла година ние да работим с нелегитимна фирма и на всичкото отгоре да заплашват домоуправителя, касиера и живущите. Къде го има това? Никъде го няма", споделя 77-годишната Лиляна Спасова.

Общо 600 лева са платили живущите на фирма ЕТ "Ник-Ми - Николай Василев" за монтирането на аварийно шахтово и осветление в кабината, без които асансьорът им не може да мине необходимата техническа инспекция.

"Парите не са ни върнати, казаха, че няма да ни ги върнат и, че ще ни избият зъбките, ако не подпишем следващата година нов договор", казва Константин Пенков, който е домоуправител.

Въпреки че фирмата е с отнет лиценз през 2015 година, това не пречи на втора фирма - "Макси Лифт" ЕООД, да я придобие заедно с нейните клиенти. Така засегнатите се оказват с нова фирма за поддръжка, без дори да са подписали договор за това.

"Парадоксът обаче в цялата работа е, че докато не прекратим договора с тази фирма, която, оказва се, е неоткриваема, ние не може да наемем друга фирма", разказва домоуправителят.

Оказва се, че Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, не може да направи нищо повече освен да отнеме удостоверението на фирмата фантом.

Кой трябва да спре този човек?

"Със сигурност не е агенцията, тя е направила необходимото и е отнела издаденото удостоверение", заяви Валентин Чиликов, гл. секретар ДАМТН. По случая е сезирана и прокуратурата.

TrafficNews.bg