Бившият зам.-кмет на район „Централен” Октай Чалъшкан прегради вход към къщи, в които живеят над 100 души. За проблема сигнализира читател на TrafficNews.bg,  а изграждането на стената е започнало само преди ден. В случая обаче Октай Чалъшкан, който е един от лидерите на ДПС под тепетата, действа напълно законно, а къщите на улица „Игрище Кубрат” са абсолютно незаконни.

Въпреки това проблемът е налице – десетки роми живеят в района от години, вдигнали са си големи къщи, нямат канализация, нито асфалт, а сега импровизираната тясна уличка е запушена от стена. Нещо повече самите къщи са изникнали върху терен, върху който трябва да минава самата улица, вместо това колите минават по тесен улей.

При новата ситуация къщите остават без достъп от автомобили –  до тях не може да стигне линейка или пожарен автомобил. Тъй като строителството на тухлената стена е започнало внезапно – блокиран в пътя е останал и лек автомобил БМВ, за който излизането на булеварда е невъзможно.

„Тук живеят малки деца и пенсионери. Ако нещо се случи, не може нито линейка да влезе, нито пожарна. Ще си умрем, без някой да ни помогне. Живеем тук от години и никой не ни помага”, възмущават се ромите пред репортер на TrafficNews.bg.

От другата страна стои Октай Чалъшкан, който е собственик на терена, който се намира пред улицата, планира да строи голям автосервиз и е получил всички необходими разрешителни от Общината. Твърди, че е в правото си и незаконните къщи трябва да бъдат бутнати.

Според хората в квартала той не е бил на такова мнение по време на местните избори. Тогава им е обещавал да узакони имотите, асфалтира улицата и направи канализация, плюс бонус от 20 лева, в случай че подкрепят определен кандидат. Те го послушали, но след изборите всичко било забравено.

Кметът на район „Източен” Николай Чунчуков коментира, че строителството на обекта е по законов ред, а хората от ромската махала живеят в незаконни постройки. За някои от тях дори има разпоредба да бъдат премахнати, а за останалите ще бъде извършена проверка. По повод коментара на ромите, че те са искали да узаконят имотите си и са подали молба в Общината, той коментира, че върху парцела трябва да минава улица и поради тази причина няма как къщите да се узаконят.

Хората в района заплашват не само с протести, но и с бой, в случай че проблемът не се реши.  Нямат намерение да бутат къщите си, а и няма и да оставят изграждането на стената да продължи.