Три деца от пловдивското музикално училище спечелиха отличия на Международния фестивал Полхимния 2017, провел се в македонската столица Скопие. 14-годишните тромпетисти Георги Грозев и Маргарита Бозукова станаха първенци в първата група при голяма конкуренция. 12-годишният Ивайло Славчев пък грабна втора награда в същата категория.

Отличени на фестивала бяха и техните преподаватели Пенчо Пенчев и Марияна Колева. Те са наградени за постиженията на учениците им, както и за своето участие в преподавателския концерт на събитието.

14-годишният Георги Грозев се занимава с тромпет от 4 години. Вече втора година се обучава при настоящия си преподавател - Пенчо Пенчев. Носител е на общо 11 първи награди, от които 1 специална от всякакви национални и международни конкурси. Георги участва редовно в различни концерти в Пловдив и страната. От 3 години е ученик в НУМТИ "Добрин Петков", където главен специален предмет му е „тромпет”.

Маргарита Бозукова същи свири на тромпет от 3 години, а е възпитаничка на музикалното училище от 2. Носителка  е на 2 първи, 2 втори и 2 трети награди от различни конкурси в страната и в чужбина.

Най-малкият отличен Ивайло Славчев е тромпетист от 2 години, като това за него е било едва втори конкурс. За втори път обаче той си тръгва със сребро. Ивайло е един от най-малките участници в конкурсите и според другите участници е един от бъдещите големи лауреати на пловдивското музикално училище.

Фестивал "Полихимния" се проведе за първа година и е включваше изпълнения на пиано, цигулка, кларинет, тромпет и пеене. Младите музиканти, свирещи на медни духови инструменти, бяха разделени в две категории, с подкатегории в зависимост от възрастта на децата. Четиричленно жури от Македония и България оценяваше изпълненията.