Пловдивският адвокат Атанас Костов настоява пловдивската прокуратура да потърси отговорност от шефа на РИОСВ - Пловдив  Стефан Шилев заради високите нива на замърсеност на въздуха в Пловдив.  След като в края на декември, пловдивчанин пусна жалба срещу кмета на район "Източен"  Николай Чунчуков, заради бездействие по проблема със системното горене на гуми в Столипиново, сега на прицел е еколог №1 под тепетата. 

В жалбата си, изпратена до Районна прокуратура, адвокат Костов заявява, че има извършено престъпление по член 352 от Наказателния кодекс срещу народното здраве, тъй като липсва мониторинг на катализаторите на колите и изгорелите газове, допуска се висока запрашеност на въздеха от метенето на улиците с метли, липса на активни действия срещу горенето на гуми в ромските махали, липсата на програма за ограничаване на използването на твърдо гориво за отопление. Също така в жалбата е припомнено, че станцията, която извършва ежедневен контрол на въздуха в града е преместен от кръстовището на баня "Старинна" в квартал "Тракия", като по този начин се манипулират данните за вредните емисии. 

Междувременно в Пловдив и София се подготвят граждански протести срещу мръсния въздух.  В социалните мрежи няколко групи зоват за по-активни действия срещу бездействието на държавните и общински институции в борбата с опасното замърсяване на атмосферния въздух.

От няколко дни има и група във Фейсбук – „Да изчистим въздуха в БГ”. В нея хората призовават за протести в София, Пловдив и големите градове, където измервателните станции показаха в пъти по-завишени стойности на фини прахови частици и други вредни емисии. 

В Пловдив  тази седмица бе обявен червен цвят за лошо състояние на атмосферния въздух. 

В същото време „Зелените” изпратиха декларация, в която пише, че въздухът в Пловдив е по-мръсен от този в Пекин и София и настояват за по-адекватни мерки в борбата с мръсния въздух, заради който всяка година умират хиляди българи.

Ето и пълният текст на жалбата, изпратена от адвокат Костов до прокуратурата: 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН/ГОСПОЖО РАЙОНЕН ПРОКУРОР,

 

Сезирам Ви с извършено престъпление по чл.352 от НК, а именно замърсяване на атмосферния въздух в гр.Пловдив. Известен факт е, че са налице пет основни фактора, които водят до изключително тежката екологична криза със въздуха в гр.Пловдив, които са:

-          липса на контрол и мониторинг за степента на вредност на изгорелите газове на автомобилите, съответно проверка за монтирани катализатори и тяхната изправност;

-          метене на улиците с метли, при което в атмосферата попадат твърди частици;

-          горене на гуми от представителите на ромското малцинство;

-          липса на забрана и/или ограничаване на твърдото гориво за битови цели;

-          нецелесъобразно преместване на контролни уреди, касаещи получаване на обективни данни за екологичната ситуация в гр.Пловдив с цел манипулиране на общественото мнение.

Подавам настоящата жалба в качеството си на граждани и астматично болен(Доказателство №……..), страдащ ежедневно от изключително мръсния въздух в гр.Пловдив. В чантата ми непрекъснато има специална мини маска против вдишване на твърди частици, отхрачващо лекарство и помпа за астма. Да живееш по този начин всеки ден е меко казано ад – така живеят хиляди белодробно болни в този град. В моето семейство астматиците сме аз и баща ми, като той има изключително тежка форма на астма през последните няколко години е почти през месец е в болница с астматичен пристъп или бронхопневмония.

 Многократно г-н Стефан Шилев и представляваното от него ведомство са сезирани с този тежък екологичен проблем, който касае замърсяването на атмосферния въздух на целия град Пловдив, но обективна реакция липсва. Напротив, опитът да се манипулират данни, с цел да бъдат заобиколени неговите задължения са факт. Какво имам предвид?

Няма каквито и да е административни дейности и предписания, насочени към технически контрол на състоянието на катализаторите, с които разполагат моторните превозни средства в гр.Пловдив. Липсва екологична оценка на работата на КАТ както и конкретни мерки, чието изпълнение стриктно да бъдат следено, както и налагане на съответни строги санкции на водачите нарушители. Не се прави разграничение между апаратурата. С която разполагат в този контекст съвременните автомобили и съответно автомобилите на повече от 10г. Липсва екологична оценка за моторните превозни средства от градския транспорт – дали същите отговарят на съвременните норми, по кои точно параметри – в Пловдив бе унищожен градския електрически транспорт за сметка на дизеловия. Електрически градски транспорт изобщо липсва, за дебат или препоръки от РИОСВ в тази насока въобще не може и да се говори. Колко са старите автомобили в града, с какви екологично съхраняващи системи те разполагат РИОСВ и неговия директор не следят – това очевидно е тяхно задължение, тъй като по мое впечатление работата на г-н Стефанов е да съблюдава за екологията в Пловдив, а не да обяснява, че “всичко е наред”, след като всички факти говорят за обратното!

В качеството си на регионален директор на РИОСВ г-н Шилев допуска извършването на почистването на гр.Пловдив да става с отживели методи, които водят до замърсяване на атмосферния въздух в града. Ноторен факт за пловдивската общественост е, че почистването на града се извършва от метачки, които в 21 век метат улиците с метли, вместо за това да се използва съответната модерна почистваща техника. Липсва препоръка на г-н Стефан Шилев към Общинския съвет, която да дава експертни насоки за прекратяване на тази антиекологична практика. Напротив. Метенето с метли се извършва ежедневно, като то дори не води до отстраняване на праха и мръсотиите по улиците, а до вдигането на вредни частици във въздуха, които вдишва всеки един пловдивски гражданин. За проблема има дългогодишен дебат в обществото, който е твърдо и последователно неглижиран.

Поведението на Шилев осъществява и състава на чл.282 от НК. Директорът на РИОСВ гр.Пловдив, знаейки, че на територията на града и в частност на кметство “Изгрев” се извършва престъпление  по чл.352 от НК - “горене на гуми” в количества, които замърсяват въздуха на целия град, не изпълнява своите служебни задължения, като не предприема никакви правни действия за предотвратяване на въпросното престъпление и задържане на отговорните лица. РИОСВ и кмета на район “Източен” многократно са сезирани с проблема “горене на гуми”, но това е също една от темите, които някак не е важна според г-н Шилев за екологичното битие на нашия град.

Няма да споменавам проблемите с индустриалното замърсяване и в частност проблема на с.Труд с Централа за производство на електро и топло енергия чрез био маса, което е в непосредствена близост до града. Във връзка с екологичната драма на село Труд бе привлечено вниманието на всички национални медии и на Омбудсмана, но и до настоящия момент реакция от РИОСВ липсва. Нарушителите не са глобени и преустановяване на тяхната дейност не се наблюдава. Не е тайна, че против РИОСВ от години се води дело за мръсния въздух в гр.Пловдив, както и факта, че Община Пловдив многократно е предупреждавана от Европейската комисия за тежка екологична обстановка, касаеща атмосферния въздух, под угрозата от налагане на тежки финансови санкции.

В противовес на казаното станцията за измерване чистотата на въздуха, която беше базирана преди на баня “Старинна”, бе преместена в ж.р “Тракия”. Станции на най-мръсните кръстовища – Сточна Гара, Тунела север - Баня Старинна, Панаира(първото колело), кръстовището на бул. “6-ти септември” с бул.”Руски” липсват!? Съществуващите бяха преместени на места където замърсяването е значително по-ниско, с цел манипулиране на общественото мнение. Въпреки това данните от края на месец декември 2016г. и началото на месец януари 2017г. сочат, че замърсяването в гр.Пловдив надхвърля три пъти допустимите норми.

Ето защо моля в рамките на Вашите правомощия да инициирате предварителна проверка по случая и ако установите истинността на твърдените от мен факти и обстоятелства да повдигнете обвинение на лицето Стефан Шилев, който в качеството му на директор на РИОСВ гр.Пловдив е извършил престъпление по служба в хипотезата на чл.282 от НК, както и престъпление против народното здраве и против околната среда в хипотезата на чл.352 от НК, допускайки умишлено да се извършват множество дейности, замърсяващи атмосферния въздух в гр.Пловдив.

 

Очаквайте и отговорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите. 

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg