Грипната епидемия вече настъпи. Можем ли да се предпазим или поне да прекараме по-леко грипа? 

„Добре е да подготвим организма с една по-добра имунна защита. Простудният фактор е само фон, на който вирусите по-лесно атакуват тялото на човека”, коментира проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Тя съветва да не спазваме диети в момента, а да консумираме леки, но пълноценни храни.

„Мляко и млечни храни с ниска масленост. Кисело мляко, извара, сирена. На второ място задължително е рибата. На трето място е червеното месо, но в ограничени количества, например 3 порции седмично”, обясни проф. Байкова, пред Нова.

Тя съветва също много зеленчуци и плодове.

Начало на грипната епидемия вече се наблюдава в областите Пловдив, Стара Загора и Добрич. Още преди коледните празници в тези области е регистрирана заболеваемост при 200 на 10 000 души, а пробите до момента показват наличие на грипния щам AH3N2 Хонг Конг. Повишена е заболеваемостта и в Хасковско, Габровско и Видинско, в София броят на болните от грип е малко над средното за страната. 


Над една трета от пробите на заболелите показват наличие на грип и то на очаквания класически щам Хонг Конг.

Над 100 пловдивчани са потърсили Спешна помощ заради грипа

ТrafficNews.bg