Ежедневно във Фейсбук десетки хора публикуват постове с молба за помощ за намерени, ранени или изоставени животни. Един пост от вчера обаче разбуни духовете на наши читатели, които смятат, че това, което е публикувано в профилната страница на Цвети Димитрова, е жива просия.

Ето и текста на съобщението (запазваме автентичния правопис):

ПРЕДИ ПОЛОВИН ЧАС ОСКАР ВЛЕЗНА НА ОПЕРАЦИЯ, ЩЕ БЪДАТ ОПЕРИРАНИ И ДВЕТЕ КРАЧЕТА СТИСКАЙТЕ ПАЛЦИ ПРИЯТЕЛИ 

Да, пак ще Ви представим спешен случай. Да, пак ще просим за пари, защото друго вече не ни остава. И не, този път не можем да се погрижим за него, докато не съберем нужните средства 700 лв за двете операции и 300 лв стационар и антибиотик в клиникатга. Оскар е блъснат от кола ,брутално са му счупени и двете крачета, оставен на магистралата без никой да му помогне, въпреки че през деня са минали хиляди хора, той просто е бил подминаван! Знаем, че сумата не е малка и без вашата помощ не можем да оперираме ДО МОМЕНТА ВСИЧКИ ИЗСЛЕДАНИЯ ,СИСТЕМИ АНТИБИОТИК И ШИНИРАНЕ СА ПЛАТЕНИ

И аз имам куче от много години и съм наясно с цените. Нормална ли е такава просия? Какви са тези суми – 700 лв. за операция и 300 лв. за престой в клиниката? Ние да не падаме от Марс? Когато изкоментирах това и я попитах какво точно ще му правят, тя ме блокира във Фейсбук. Преди време пак е пускала съобщение за такива суми, но за котета. Някой път наистина ще се наложи за някое животно помощта ни и няма да има кой.

Скоро кучето ми се натрови, а преди това имаше една голяма екзема. Преглед с лечение не е повече от 25 лв. – заедно с антибиотика и крема. А натравянето ми струваше 27 лв. за две системи и хапчета. Какви са тия 300 лв.?

Останалите реплики ще ви ги спестим. Но не можем да не се запитаме наистина възможни ли са тези цени за лечение на намереното куче? Междувременно се обадихме в клиниката на един от известните ветеринарни лекари в Пловдив - д-р Карагьозов, откъдето деликатно казаха, че цените са "доста височки", но зависело от клиниката, в която се гледа кучето. Разбрахме и, че не всички клиники се съгласяват да приемат на стационар безстопанствени животни и да чакат да им се плати, докато се съберат парите. А тези, които го правят, са си сложили високи разценки.

Така че въпросът остава отворен - мошеничка ли е жената, която публикува тези постове - както твърди нашият читател, или просто се е пазарила за доста високи цени...

Как мислите?

По повод информацията, поднесена от наш читател, се свързахме със самата Цвети Димитрова. Според нея, горенаписаното  опорочава „години на тежък труд, създаване на име, опазване на това име и най-важното – спасяване на стотици животни от пътищата на България като доброволец”.

В подкрепа на Цвети се обявиха и нейни приятели. Ето техните коментари за момичето:

„Преди време ми помогна и взе от мен едно болно коте, което намерих на пътя. Тя намери средства от групи и познати. Така,че Ви моля да не петните името на добър човек като нея. Проверете сами какви са цените за пострадали животинки . Не са никак малки и да… тяхното лечение е дори по-скъпо от на хората”, е написала наша читателка.

„Аз лично съм помагал, когато съм могъл, не с много, но толкова съм можел, защото от личен опит знам колко скъпо може да е лечението на едно куче. Преди години, за моя Аякс, който бе с два счупени задни крака и таз, отидоха над 5000 ( пет хиляди!) лева, като към края ветеринарите дори не ми вземаха пари за труд, а само за материали и медикаменти”, е написал друг читател.

Верни на принципа да даваме думата на двете страни от един спор, помолихме Цвети да ни изпрати документи, които да доказват, че тя е заплатила за операцията на кучето Оскар със сумата от 700 лева, а за лечението му - още 300 лева - парите, за които тя призоваваше във Фейсбук хората да помогнат. В резултат на което Цвети ни изпрати две касови бележки за съответните суми, издадени от клиника "Стара Загора", където е оперирано кучето. Ето ги:

Така че - ако трябва да отговорим с една дума на въпроса на нашия читател: Мошеничка ли е Цвети, отговорът е очевиден. Колкото пари е поискала, толкова пари е изхарчила, и то по предназначение.

Друг е въпросът не са ли много тези пари и дали не може да се намери начин за по-малко средства да се лекуват животните, които имат нужда от това. Според Цвети - не. Парите не са много, като се има предвид сложността на операцията и компетентността на лекарите, които са се заели с проблема. Така мислят и много от нашите читатели. Но има и мнения, които са на другия полюс - читатели твърдят, че сумата е прекалено висока и даже по-висока от човешка операция на крайниците. А що се отнася до стационара - по 50 лева на ден - даже луксозни хотели за хора струват понякога по-малко.

Мненията се разделят и сред самите лекари, но за това вече писахме.

По повод десетките коментари по темата ще припомним, че ролята на медиите е да показват гледните точки по дадена тема, а читателите имат волята да правят изводите сами за себе си. Ние ще продължим безпристрастно да отразяваме проблемите, които поставят на дневен ред начите читатели, да настояваме за отговори и да показваме различните гледни точки на всеки казус. 

Още новини вижте - ТУК

TNS.bg