Северна Корея обяви днес новия си ракетен опит, извършен вчера, като успешен, предаде Ройтерс.

В изявление, разпространено от държавната информационна агенция КЦТА, затворената комунистическа страна обяви, че е изстреляла пробно нов вид балистична ракета с твърдо гориво, способна да носи ядрена бойна глава, със среден до голям обсег.

Тестът с ракета "Пукгуксон-2" е бил ръководен лично от севернокорейския държавен ръководител Ким Чен Ун.

В изявлението КНДР изяви претенции за по-нататъшен напредък на ракетната си програма, която развива в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Вчера бе съобщено, че КНДР е изстреляла от полигон на западното си крайбрежие към Японско море ракета, която е прелетяла около 500 километра преди да падне в акваторията на този воден басейн.

В изявлението, разпространено от КЦТА, се обръща внимание, че ракетата е била изстреляна под висок ъгъл, за да не бъдат изложени на опасност съседните страни.

Двигателите с твърдо гориво придават на балистичните ракети по-голяма мощност и обсег, посочва Ройтерс. Те освен това оставят по-малко време за реакция, тъй като позволяват по-бързо зареждане на съответната ракета.
Това е първото подлагане на изпитание на обещанието на новия президент на САЩ Доналд Тръмп да поеме твърд курс към изолирания режим в Пхенян, който изпробва безпрецедентен брой ядрени устройства и балистични ракети миналата година, отбелязва Ройтерс. През уикенда представител на американските власти заяви, че новото правителство на САЩ очаква провокация от страна на Северна Корея скоро след встъпването на Тръмп в длъжност.

КНДР извърши общо пет ядрени опита, два от които през 2016 г. Нейните твърдения, че е способна да монтира ядрени бойни глави на балистични ракети, обаче никога не са били проверени от независим източник.
Балистичната ракета, изстреляна от Северна Корея, може би е усъвършенствана версия на ракетата със среден обсег "Мусудан", заяви вчера Комитетът на началник-щабовете на въоръжените сили на Южна Корея, цитиран от ТАСС.

"По всичко може да се съди, че това е била модифицирана ракета със среден обсег "Мусудан". Обсегът на действие на тази ракета е от 2500 до 4000 км, заяви източник от Комитета.