Бившият собственик на Ботев и настоящ на втородивизионния Септември Сф Румен Чандъров даде обширно интервю пред вестник „Тема Спорт“ за събитията в Пловдив и амбициите му във футбола.

Г-н Чандъров, очаквахте ли такова решение от Георги Самуилов или по-скоро сте изненадан?

– Не бих казал, че съм изненадан.

Като знаете за какво става въпрос в Ботев, оправдавате ли решението му?

– Със сигурност. Нещата са точно, както си ги е казал, като причини. Няма какво да изкривява. Всеки те дърпа надолу, какъв е смисълът да се занимаваш. Там има и много свестни хора, истински ботевисти, но когато те управляват 100-200 човека, си заслужават съдбата.

Дълговете 12 милиона лева ли са?

– Толкова са някъде.

Каква е ролята на Ангел Палийски в цялата ситуация, че толкова дълго време вече е президент на Ботев?

– Палийски обича да е спасителят в ръжта. Той иска някой да дава. Да, Палийски е голям ботевист. Той наистина обича отбора. Потомствен фен. Но желанието му е само да управлява и да задава политиките. Който и да дойде след Самуилов, това много трудно ще стане. Да, аз бих оставил такъв човек, който си разбира от работата, който е мениджър, защото и на мен ще ми е по-спокойно. Но дотам! А той точно тук не хваща границата. Да, намираш някакъв инвеститор и го оставяш да се оправя. Това му е грешката на него.

-Какво очаквате да се случи от тук насетне, след като Ботев за пореден път е на кръстопът?

– Благодарение на моята „грешна“ политика за футболисти, за отбора в момента имат някакви средства (б.а. – визира продажбата на Жоао Паоло в Лудогорец). Тогава ме хулиха феновете какви са тези бразилци, изгонихте тези, онези. Взехте ментета… Но в момента точно от едно такова „менте“ Ботев има въздух за няколко месеца.

Общината сякаш също не протегна достатъчно своята ръка по отношение на концесията за Колежа?

– Не, не, напротив (б.а. – иронично)… Те на думи са много добри, но всичко друго е контра. Там цялата работа е сбъркана. Хем искат да помагат, но не го правят, а ти пречат. Какъв е толкова казусът да се развали една концесия?! Едната страна не иска, а другата се е вкопчила, така не може да се случи нищо. А нещата са по-скоро формални, защото развалянето на концесия е с цел да се заеме друга фирма, чиста, която да няма тежести. Аз и Самуилов бяхме осигурили парите за стадиона, като гарантирахме ние, с наши си фирми.

Каква сума е необходима за довършването на строежа?

– 20-25 милиона лева.

Колко ви струваше на вас удоволствието Ботев Пловдив?

– Значителна сума, която може да шокира нормалните хора. Над 1 милион лева. Това не е малко. И точно това е жалкото. Ти си вложил милион, милион и половина лева и те идват и ти държат сметка, а после на всичко отгоре започват да те плюят. Бил съм избягал, не съм бил искрен… това може да го говори само някой ненормалник. Даже съжалявам, че не стана по-рано. Поне щях да спестя някой лев.

-Защо все така се случва с отборите в Пловдив?

– Не зная. Дано поне феновете на Локо да пазят Крушарски. Иначе и те ще берат ядове.

Може ли някой и нещо да ви накара да се върнете в Ботев?

– Аз да се върна в Ботев?! От този целия разговор досега трябва да сте си извадил извода, че за да си помисля да се върна, първо трябва да имам индикации, че не само съм желан. А да има 10 хиляди човека да си платят членския внос. Тогава може и да се замисля. В един момент даже им казах. Дайте да разваля изкуственото игрище, ще го направя по-нататък, и на неговото място да си направим още една трибуна за 2000 човека. Те като ревнаха… ама тук е Коматево. Който обича клуба, няма Коматево, няма Куртово Конаре. Където и да е ще отидеш да ги гледаш, защото обичаш отбора си. Сега е моментът да го направят. Излезте 10-15 хиляди, вкарайте по 50 лева и този клуб ще го бъде. Ще бъде притегателен. Ще се появи някой друг като мен, като види този потенциал. И в Левски е същата работа. Онзи ден четох някъде – имали били 1 милион привърженици, които щели да дадат по 12 лева. Да, много хубаво, сигурно е така, но пак е само една голяма говорилня, феновете са една голяма говорилня. Ще им направиш хубав стадион, ще им сложиш 20 лева вход и те веднага ще кажат, ето го този дойде и веднага какви цени постави. Винаги ще си намерят причина да не идват на мач. Ще кажат скъпо е, после ще кажат, че отборът не е достатъчно добър. Най-обидното е да влагаш пари и някой да ти казва какво да правиш.