Един тон вино изпиха днес пловдивчани по случай спечелването на титлата за Европейска столица на културата. На организирания от Общината празник присъстваха над 10 хиляди човека, които с радост и гордост изпиха по чаша вино. Маса, дълга половин километър бе разпъната на Главната улица на Пловдив. Тя започваше от фонтаните на центъра и стигаше до Римския стадион. Измайсторена от картон, картонени са и столчетата около нея. С много настроение и усмивки, хората се снимаха с 50-те оперни артисти, които изпълниха Наздравица от операта „Травиата“ на Римския стадион.
Разбира се не липсваха и приятно почерпени граждани, прекалили с чашките червено вино, залитайки измежду хилядите минувачи.
На най-културния празник, някои от тях се държаха по най-некултурния начин, като крадяха безочливо и пред очите на всички картонените столчета, сложени от организаторите до импровизираната дълга маса.
„Поне на днешния ден можеше да се държим като истински европейци, а не да показваме лошата част от манталитета ни пред гостите на града, сред които имаше и чужденци”, коментираха възмутени пловдивчани.
Кметът Иван Тотев и зам.-кметът по култура Стефан Стоянов вдигаха наздравица по повод новата титла на Пловдив – Културна столица на Европа.

Станимира Пейкова