Болници в Пловдив и региона няма да бъдат затваряни, категоричен бе министър Петър Москов, предаде репортер на TNS.bg.  Той бе в Пловдив, за да се срещне с представители на всички болнични заведения в региона. И лекарите, и министърът бяха категорични, че срещата е била изключително ползотворна и д-р Москов е отговорил на всички питания относно здравната реформа.

Слухът, че Онкодиспансерът в Пловдив може да бъде затворен, категорично не отговарял на истината. Министърът изкара данни според, които в КОЦ – Пловдив има 315 легла, а реално използвани през последните години са 128. Въпреки това в Онкото ще останат 280 легла, което е двойно на реално използваните през последния период.

На практика във всички болнични заведение ще се оставят по-голям брой болнични легла от използвания, обясни Москов.

Той допълни, че идеята на здравната карта е да се осигури такова лечение, което е нужно на хората, без да потъват средства в кухи структури. Минимумът легла ще бъде толкова, колкото са използвали през последните години, а при нужда може да се реагира и техният брой да се увеличи.

"Здравната карта е насочена към пациента. Тя гарантира, че всеки пациент ще получи адекватна и навременна болнична помощ, която е имал той до този момент", каза министърът.

По думите на здравния министър определени икономчиески лобита и такива на фармацевтични компании, чрез говорителите си в Народното събрание, са се задействали срещи тези реформи и се опитали да запазят статуквото.

„До момента голяма част от парите за здраве са изтичали по различните канали, а тези лобита виждат, че идва техният край”, заяви Москов.

Още новини четете ТУК

TNS.bg