Висшият съдебен съвет се противопостави в декларация на изказвания на премиера Бойко Борисов за разработката "Червеи" и на обвиненията на партия ГЕРБ за натиск върху съда във връзка с присъдата на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.

Относно разработката „Червеи“, която е била по времето на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, Бойко Борисов коментира, че прокуратурата трябва да повдигне обвинения и да каже кой е виновен.

Съдиите зоват политиците да не решават кой да бъде обвинен за "Червеи"

"Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост. Защото Цветанов го осъждат за 4 години за това, че след като съдията е дал разрешение, той едното не го е разрешил. А тези 300 дни са подслушвали или какво са правили, никой не знае, включително и съдията е нарушил закон. Сега имаме с кой да се измерваме и всичко друго не е приемливо за мен", коментира миналата седмица Борисов в Брюксел.

Депутатите от ГЕРБ пък в петък в специална декларация обвиниха БСП, че оказва натиск върху институциите и заради това се е стигнало до решението на Софийския апелативен съд да потвърди присъдата, наложена от градския съд на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от четири години затвор по обвинението, че е отказал да разпише прилагането на специални разузнавателни средства за бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

ГЕРБ призова всички политически сили, както и органите, формиращи общественото мнение в държавата, "да проявят обективност и да спрат целенасоченото дискредитиране на един политик, придобило формата на лична вендета, вместо на обективна оценка за работата му".

От ВСС обаче посочват, че това са "недопустими препоръки относно хода на предстоящо разследване, свързано с разработката "Червеи" и внушаващи политически зависимости на съдебния състав, потвърдил на въззивна инстанция осъдителна присъда срещу бивш министър на вътрешните работи".

Според ВСС подобно поведение грубо нарушава принципа на разделение на властите и несъмнено уронва авторитета на съдебната власт.

Изказвания по висящи разследвания са явна форма на натиск и посегателство не само спрямо независимостта на прокурорите и съдиите, но и спрямо конституционно установения правов ред в страната, пише ВСС.

Въпросите кои лица да бъдат привлечени към наказателна отговорност, за какви престъпления и каква наказателна репресия да бъде упражнена спрямо тях, са единствено от компетентността на органите на съдебната власт, напомнят от Съвета.

Общественото насаждане на съмнения в независимостта и безпристрастността на българските магистрати създава конфронтация между властите и не допринася за ефективния междуинституционален диалог, пише в декларацията.

TrafficNews.bg