Гост-лектори от Тексаски технологичен университет, Център за здравни науки Ел Пасо, САЩ проведоха едноседмично обучение по медицинските спешности в денталната медицина на студенти по дентална медицина в 6-ти курс, дентални асистенти от Центъра за професионално обучение и преподаватели от Медицински университет  - Пловдив. 

Доц. д-р Радосвета Митова-Уелс – директор на специализираната програма по спешна медицина в Тексаски технологиченуниверситет, Център за здравни науки Ел Пасо, САЩ, заедно със своите колеги д-р Ръсел Бейкър и г-н Брайън Уилсън обучиха студенти на протоколи за поведение при медицински спешности. 

Доц. Радосвета Уелс посвещава живота си на обучението на спешни медици. В продължение на 20 години тя работи в Ел Пасо, Тексас. Мечтата ѝ е да се върне в България и да предаде тук богатия си опит. Доц. Уелс избира да сподели най-добрите практики в спешната медицинска помощ в Медицински университет – Пловдив. В това начинание тя увлича и колегите си д-р Ръсел Бейкър и д-р Браян Уилсън. Доц. Радосвета Уелс става част от преподавателския екип на специалността „Парамедик“ в Центъра за професионално обучение на Университета. 

Екипът идва за втори път в България, за да даде своя принос в обучението на толкова необходимите на обществото ни парамедици. Обучението по доболнична спешна медицинска помощ, съгласно съвременните световни тенденции, се провежда в Медицинския симулационен тренировъчен център, където се използваха високотехнологични манекени за моделиране на симптоми, състояния и заболявания от различни области на медицината, най-нови лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност, както и 3D интерактивна маса за виртуални дисекции. 

В края на курса д-р Уелс лично връчи поименни сертификати на успешно преминалите това уникално симулационно обучение. Д-р Браян Уилсън поздрави студентите и им призна: „Ако припадна по улиците в Пловдив и като се свестя видя лицето на някой от вас, ще съм спокоен, че съм в сигурни ръце.“

Най-добрата атестация за обучителите е желанието на обучаващите се да надграждат обучението си при същите преподаватели.

Специален гост на Университета беше Президентът на Тексаския технологичен университет д-р Ричърд Ланг. Той се срещна с ръководството на МУ-Пловдив, както и със студенти и преподаватели.

На срещата с ректорското ръководство екипът от Тексаския технологичен университет сподели своето възхищение от модерната инфраструктура и прекрасната академична атмосфера. Дискутираха се възможностите за обмен на студенти, докторанти и специализанти по линия на споразумение за сътрудничество с Тексаския технологичен университет. Обсъдиха се възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество.  

Д-р Радосвета Уелс сподели, че това е нейната сбъдната мечта и че обменът на знания е двустранен, защото тя и нейните колеги също се учат от опита на преподавателите от Медицински университет – Пловдив.

Д-р Ланг даде много висока оценка на Медицински университет – Пловдив и на Центъра за професионално обучение. Той благодари на проф. Мурджева за поканата и топлото гостоприемство, на проф. Маринов за невероятните възможности да обучават в Симулационния център и на доц. Стефанова за всеотдайността и подкрепата. Д-р Ланг заяви, че ще бъде горд да бъде продължена съвместната дейност.   

Д-р Ричърд Ланг изнесе публична лекция на тема: “Бъдещето на медицинското образование” с фокус върху ролята на симулационното и междупрофесионалното обучение за по-добро медицинско образование. В лекцията си д-р Ланг представи последните тенденции в тази сфера. Лекцията беше истинско вдъхновение и стимул за преподаватели и студенти. След нея се проведе дискусия върху предизвикателствата на нашето съвремие и тенденциите в обучението. 

Екипът от Тексаския технологичен университет направи дарение за Центъра за професионално обучение под формата на обучителни материали за парамедици на обща стойност 500 долара.

Проф. д-р Благой Маринов – зам.-ректор по научноизследователска дейност и директор на Медицинския симулационен тренировъчен център, изрази възхищението си от благородството на гост-лекторите да дарят от времето си на хора, които не познават и да оставят част от себе си в една далечна страна: „Най-ценното дарение е нематериалното. – каза той. - Преподавателите от Тексаския технологичен университет оставиха при нас времето, усилията и учебните си програми в името на здравето и живота на хората от страна, за която повечето американци може да не са чували. Всичко това ми напомня на Рабиндранат Тагор и неговото кредо – „Този, който сади дървета, знаейки, че никога няма да седи под тяхната сянка, поне е започнал да разбира смисълът на живота.“