За четиринадесета поредна година Медицински университет – Пловдив отбеляза Европейската Нощ на учените. Събитието се проведе на с различни прояви в 27 държави членки на ЕС и страни, асоциирани към европейската програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“.

Инициативата „Европейска нощ на учените - SEARCH“ (Science + Environment + Art = Resilience)  се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри”. 

Общата тема на всички инициативи тази година беше как човечеството се адаптира към промените в климата.

Проф. д-р Диляна Вичева, зам.-ректор по Международно сътрудничество и проектна дейност на МУ-Пловдив, откри Нощта и приветства с „Добри дошли“ всички гости в новооткрития Учебен корпус 2 на Университета, като наблегна на многообразието на науката и колко е важно всеки един да има отношение към екология и климатичните промени. 

Първото събитие  в програмата беше „Еко“ Мода – конкурс за най-артистична дреха или аксесоар, сътворен от отпадъчни продукти. На сцената, под аплодисментите на многобройната публика, дефилираха над 50 студенти и ученици с изключително креативни и красиви костюми и аксесоари, направени от рециклируеми материали. В модното ревю по зеления килим преминаха представители на МУ-Пловдив, Американския университет, СУ „Л. Каравелов“, ОУ „С. Врачански“, ПГО „Анна Май“, ЕГ „Иван Вазов“, ОУ „Екзарх Антим I’,  ПГКИТ „Д–р Ив. Богоров“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - с. Марково. 

Вторият акцент на Нощта в МУ-Пловдив беше викторината на тема „Как да рециклираме правилно?“, в която показаха своите знания отборите на Езикова гимназия „Пловдив“ и на Професионална гимназия по електротехника и електроника. Убедителни победители станаха представителите на ЕГ „Пловдив“.

В инициативата „Сливи за смет“ се включиха десетки ученици, студенти, преподаватели, служители и граждани на гр. Пловдив. През целия ден, в специално поставен „шишеяд“, се събираха пластмасови бутилки за рециклиране и срещу тях всеки един получаваше подаръци, осигурени от организаторите. 

Като финал на Нощта на учените беше лекцията-беседа  на тема „Дали животът в зелена среда ни прави по-здрави?“, изнесена от доц. д-р Ангел Джамбов, дм от Катедрата по хигиена при Факултета по обществено здраве на МУ-Пловдив. Представянето беше последвано от поредица  въпроси и интересна дискусия.

„Нощ на учените - 2023“ беше един незабравим празник, наситен с положителни емоции, с усмивки и с приятелство!