Сърдечните упражнения са чудесен начин да запазите сърцето си здраво, но и да запазите вашата линия. Помагат за изгаряне на калории , отслабване, намаляване на стреса и подобряване на съня . Но също така, те подобряват капацитета на белите дробове и правят сърцето силно.

Кардио упражненията са всеки тип упражнения, които ускоряват работата на сърцето и белите дробове. Препоръчително е да правят поне три до четири пъти седмично (по 20-30 минути).
Много често хората се оплакват, че кардио упражненията са досадни и затова бързо се отказват от тях. Поради това е необходимо постоянно да променяте интензивността и да правите разнообразни упражнения. Например: ако ходите, няколко минути превъртете със средно темпо, след няколко минути ускорете или започнете да тичате . Ако тичате, тичайте няколко минути с бавно темпо, а след една минута тичайте спринт.
По-долу са дадени няколко интересни кардио упражнения, които можете да правите у дома, и които освен вашата фигура, ще подобрят и настроението ви. Всяко упражнение правете по една минута без прекъсване. Комбинирайте упражненията по Ваше желание.

РЕДУВАНЕ НА СКОКОВЕ
Застанете изправени, поставете краката на ширината на раменете, а ръцете разтворете настрани и ги вдигнете над главата (тялото трябва да бъде под формата Y). Прехвърлете тежестта на десния крак, свивайки лявото коляно и започнете да повдигате левия крак. Вдигнете стъпалото, колкото можете по-високо нагоре, за да можете да го докоснете с дясната ръка, без да се навеждате напред (като на снимката). След това скочете на левия крак, повдигнете десния крак и с лявата ръка докоснете крака или глезена.

СКОКОВЕ С РАЗПЕРЕНИ РЪЦЕ И КРАКА
Застанете изправени и стъпалата поставете на ширината на раменете, а ръцете отпуснете покрай тялото. Скочете така че едновременно да прострете ръцете и краката (под формата X). Върнете ръцете и краката в изходно положение.

СКАЧАНЕ НА ВЪЖЕ
Правете бързи малки скокове (както го правят боксьорите) и не скачайте високо. Ако не разполагате с въже, просто си го представете в ръцете си и правете същите движения.

БЯГАНЕ ПО СТЪЛБИ
Изкачете набързо нагоре стълбите, а след това с бавни темпове слезте надолу по тях. Повторете това няколко пъти. Не трябва да изкачвате много стълби, нека бъдат 10-15. За интензивна тренировки, качвайте по 2 стъпала наведнъж.

СКОКОВЕ ЛЯВО-ДЯСНО
Поставете тънък дълъг предмет на пода. Това може да бъде пръчка или пък дълга дръжка от метла. Застанете вдясно от предмета с ръце, поставени на бедрата и скочете на ляво от предмета. След това, отново скочете надясно и т.н.

БЯГАНЕ НА МЯСТО С ВИСОКО ПОВДИГАНЕ НА КОЛЕНЕТЕ
Започнете да тичате на място, но повдигнете коленете високо нагоре (до бедрата).
 
"АЛПИНИЗЪМ НА ПОДА”
Застанете в позиция за лицеви опори - ръцете трябва да бъдат поставени под раменете, краката изправени и тежестта да пада на пръстите на краката. Свийте десния крак и го доближете напред към гърдите си. След това променете позицията на краката, така че левия ви крак да е напред, а в същото време десния да отива назад.