Каква е причината цял свят да полудее по точката на Чи? Ясно е, че светът днес се задвижва от презрение към собственото си несъвършенство, както и за начините за преодоляване на комплексите, човечеството се отличи безразсъдно. Основните цели –красота, енергия, здраве, младост – Чигун помага за всичко това.
Чигунът е мерителна система от знания и методи на даоистки и будистки учения, която включва упражнения, медитация и дихателни техники, засягащи развитието на личността и подобряване и разширяване на съзнанието. С други думи, обещава да укрепи здравето, да ви научи да слушате интуицията си и да взимате правилните решения.
Предизвикателството чигун изисква подготовка за сериозни философски и религиозни практики, които напълно ще осъзнаят личния ви духовен потенциал.


Нека ви обясним същността. В буквален превод чигун означава „работа с чи” енергията, която е важна за разбирането на света и себе си в него като единна система. „Qi” – природна стихия, която в древното китайско лечение се задвижва от мощна триада на духа (известна още като шен), семена (дзин) и чи (между другото, мястото на твърдата концентрация на тази енергия се намира на три пръста под пъпа и се нарича Дантиен). Всички компоненти са свързани помежду си. Практиката на Чигун укрепва, поддържа и почиства дзин дзин чи подхранващо и чи-шен, управлението на потока на Чи. Правилното движение на Чи развива хармоничен и здрав човек.
Логично е, че всеки практикуващ допълва цялостната схема на лични нужди и цели. Можете да изберете курс за изграждане на сила и увеличаване на издръжливостта, чигун за здраве и възстановяване след нараняване или набор от упражнения за спокойствие и просветление на съзнанието.

За някои това е стъпка в изучааването на бойни изкуства, но за други – някакво участие в тайна, трансформиране отвън и отвътре.
Чигун упражненията имат корени дълбоко с даоистките традиции. В основата на обновената концепция е да се обогатят медитацията и дихателните упражнения, за които светът е задължен на индийския монах Бодхидхарма, преди 1500 години, изоставен от съдбата в Шаолин, в храм, където той преподава на монасите как да подобрят и поддържат физическото си здраве.

Групите за начинаещи са разделени на девет сесии с продължение – три седмици. Между другото за практикуването е необходимо да си купите дрехи, които няма да пречат на организма и циркулацията на кръвта – само памук и лен.
За правилното състояние по време на сесиите се изисква вътрешно спокойствие и способността да не се разсейвате от въпроси и суета. Но най-трудни са движенията и позите, медитацията и дихателните упражнения. В много от упражненията движенията и дишането са синхронизирани. На първо място, дълги вдишвания, за да се успокоите и да позволите на тялото да се отпусне. На второ място, при редовни техники, упражненията за дишане чи постепенно се увеличават, а плътността води до повишаване на активността.

Какво друго е важно? Редовността!
Както при всеки здравословен навик, първата фаза при Чигун обикновенно е трудна, поради здравословни проблеми. Втората – доброволна, когато започнете да се наслаждавате и да го правите с удоволствие. Третата – фанатична, когато неможете да си представите живота без комуникация с „чи”!