Един от най-добрите и най-лесните начини да започнете деня си е с гореща напитка от лимонов сок.

Начин на приготвяне и консумация:

Стоплете чаша вода до температура, която е приятна за пиене.
В топлата вода, добавете половин или един цял прясно изцеден лимон (начинаещите трябва да започнат с по-малко количество сок, докато венците не са свикнали на киселинността от лимона).
Изпийте напитката половин час след ставане, преди да ядете закуската.

Полза 1: Повишава имунитета
Като член на цитрусовата група плодове, лимона изобилства с природен витамин С. Но дали сте знаели, че витамин С се изпарява след 20 минути, след като се отцеди цитрусовия плод? Следователно, необходимо е напитката да се консумира веднага след като е приготвена.

Полза 2: Прочиства организма
Както е добре известно, лимоновият сок навлиза в тъканите, чистейки лигавицата. Това не само подобрява дишането през носа, но намалява и сутрешната кашлица. Освен за дихателните пътища, лимоновият сок е полезен и за храносмилането, тъй като почиства натрупаната слуз на стената на стомаха и червата, а с това подобрява храносмилането и резорбцията на хранителните вещества.

Полза 3: Подпомага поддържането на pH
Ако киселинността на организма е по-голяма от нормалните стойности, се появява главоболие, остър глад, продукция на слуз и други. Може би е странно, но киселите плодове, като лимона, намаляват киселинността.

Полза 4: Намалява задържането на вода в организма
Лимона действа като естествен диуретик, което позволява изхвърлянето на водата, която ако се е насъбрала, може да доведе до подуване, менструалното или дигестивно и други подобни.

Полза 5: Намаляване на телесното тегло
Много експерти за здравословни храни смятат, че киселото pH на лимоновият сок може да помогнат при намаляването на телесното тегло. Този ефект на лимоновият сок е като при балсамовия оцет от диви ябълки.