Какво е първото нещо, което ви идва на ум, когато си мислите за тиква? Тиквени фенери, свързани с наближаващия Хелуин? Тиквен пай? Каляската от филмчето „Пепеляшка”? Е, всъщност оранжевия плодов зеленчук има много ползи за здравето, с които повечето от вас са малко запознати.

  1. Увеличава енергията

Съвместно с много други хранителни вещества, варената тиква има високо съдържание  на калий - доста повече от това, което се съдържа в бананите. Това прави атрактивно оранжевия плод-зеленчук мощен източник на енергия. Храненето с тиква е и от особено значение, ако тренирате редовно, тъй като като калият помага да се възстанови балансът на електролитите в тялото, което е от съществено значение за оптималното функциониране на нашите клетки, тъкани и органи.

  1. Предотвратява високото кръвно налягане

Маслото от тиквени семки е известно, че съдържа високи нива на растително базираното съединение фитоестроген, което е много ефективно за предотвратяване на високото кръвно налягане. Също така е източник на важни мазнини, които играят жизненоважна роля в производството на хормони и помага на хора при проблеми със ставите.

  1. Подобрява настроението

Освен хранителните ползи, хапването на тиква може дори да ви помогне да се почувствате по-щастливи, тъй като в нейната кора се съдържа  триптофан, аминокиселина, отговорна за производството на подобряващия настроението химически серотонин. Това е една перфектна, лека вечеря за мрачния есенен сезон.

 

  1. Поддържа сърцето здраво

Тиквите са голям източник на влакна, които са полезни за функционирането на нашите черва. Те имат голяма полза и за сърцето и предпазват от развитие на коронарна болест на сърцето. Освен това семената на тиквата са богати на фитостероли, за които е доказано, че намаляват нивото на LDL (липопротеините с ниска плътност) холестерол, познат още като лош холестерол.

  1. Укрепва имунната система

В тиква се съдържат ключови хранителни вещества като фолиева киселина, манган, витамин С и цинк, известни с това, че спомагат за укрепването на естествената имунна система на организма. Плодовият зеленчук също е добър източник на рибофлавин, витаминът известен като В2, който помага на организма да се бори с бактериалните функции, причиняващи много заболявания.