Пандемията изправи здравната ни система пред много предизвикателства. Много хора загубиха битката с COVID-19. За техните близките животът никога няма да е същият. Връщането към нормалността е относително. Всеки пети страда от пост COVID симптоми в продължение на месеци. Пострадаха много отрасли. В света около 100 млн. души загубиха работата си. Дългосрочни са последствията в сферата на образованието, мнозина страдат от депресии и тревожност. Така обобщи случилото се в последните две години министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на пресконференция по повод отмяната на извънредната епидемична обстановка.

На брифинга участват и заместник-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, началникът на политическия кабинет на министъра и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов.

Тя посочи, че е време страната ни да направи следващата крачка и да се върнем към живота такъв, какъвто е бил преди март 2020 г. здравните министър цитира и социологическо проучване, според което 70% от българите искат по-леки мерки, а 20% са за обратното мнение. Привърженици на ограниченията са предимно възрастните хора, които са с придружаващи заболявания, но дори сред тях вече има много привърженици на отпадане на мерките.

Министър Сербезова припомни, че от 1 април отпадат мерките, свързани със задължително носене на маски на закрито, спазване на дистанция, ограничения на броя на лицата, които присъстват на обществени места. Училищата ще могат да се върнат в учебните заведения. Също така отпада забрана за свиждане в болниците и социалните услуги.

В следващите 3 месеца остава възможността НЗОК да заплаща средства за работа при неблагоприятни условя. Удължават се и експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, при които срокът на годност е изтекъл по време на извънредното положение.  

„България задържа нива на най-ниска заболяемост. Когато и да бъде взето решение за излизане от пандемията, винаги ще възниква въпроса защо сега. Връщането към нормалното е нещо, което всички желаем. Но за да избегнем рисковете, трябва да оставим част от най- леките мерки като спазване на физическа дистанция. Изследване доказва, че спазването на дистанция намалява 5 пъти риска от заразяване”, посочи доц. Кунчев.

И допълни, че по отношение на носенето на маски е доказано, че те предпазват. Те остават препоръчителни в градски транспорт, при струпване на много хора на открито, в лошо вентилирани обекти и др. Ще остане в сила и използването на дезинфектанти.

„Тези мерки влияят не само на COVID-19, но и на другите вирусни инфекции. Сами вижтате, че заради ограниченията те намаляха с пъти в България”, заяви той.

От 1 април остава в сила изискването за предоставяне на документ на граничните пунктове.

Ще се изисква един от валидните цифрови сертификати, които действат и към сегашния момент - за ваксинация, преболедуване, изследване или аналогичен документ.

Отпада изискването за трите цвята по зони за държавите и ограничението за недопускането на лица от червени зони.

Нов законопроект предвижда възможността министърът на здравеопазването да въвеждат противопидемични мерки, извън обявена притивоепидемична обстановка. Те няма да бъдат същите, както досега. Няма да са свързани с възможността за ограничаване предвижването на територията на страната, налагането на карантини, локдауни или спирането на обекти. Не може да се включва забрана за влизането в страната на граждани на други държави.

Законът предвижда запазването на структурата на лечебните заведениял така наречените COVID отделения. Запазва се и възможността за поддържане на готовността извън отделенията болниците да се преструктурират за лечение на пациент с коронавирус.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров добави, че се водят преговори за начина, по който ще продължи изплащането на възнагражденията на медицинските специалисти. 

„Всички с нетърпение очаквахме да дойде моментът, в който ще преминем към нормален ритъм на работа, моментът в който ще дадем възможност на колегите отново да получават своите възнаграждения на база на свършена работа. Сега ще имаме наследство плащания, свързани с извънредното положение. Тези пари осигуряваха фонд работна заплата в много лечебни заведения. Нашите предложения са за компенсиране и отпадане на тези плащания, както и насочването на усилията към полагането на положителни първи стъпки в това отношение.  Задачата, която стои пред нас е да подсигурим заплащането и доходите на българските лекари", добави председателят. 

Министърът на здравеопазването коментира още, че е нормално е да има заболели дори в страните с високо ваксинационно покритие.

„Можем обаче да предотвратим сериозните последствия. Продължаваме информационната кампания за ваксинацията, която се казва "Плюс мен". Това е първата по рода си толкова мащабна кампания. Длъжници сме на хората - да предадем посланията, основани на науката, в достъпен вид. Кампанията има собствен сайт. Там е достъпно всичко за ваксините и ваксинацията. Има изчерпателна информация за ваксинацията и на децата, на жените, които планират бременност или вече са бременни или кърмачки. Материалите в сайта са базирани изцяло на научни данни и са изготвени от експерти в различни сфери. Апелирам пандемията да не се използва с политически цели”, уточни Сербезова.

По думите й COVID-19 ще остане известно време с нас и ние трябва да се научим да живеем с него и да лекуваме, дори извън извънредна епидемична обстановка.