Коронавирусът има пагубен ефект не само върху белите дробове, но и върху други човешки органи. Опитите да се систематизира този процес въз основа на данни, получени от лекари, бяха направени от американското издание Science.

Както отбелязва кардиологът Харлан Крумхолц, който работи в болницата в Ню Хейвън и университета в Йейл, отбелязва, че болестта може да засегне различни органи и последствията могат да бъдат катастрофални. "Тежестта на това заболяване е поразителна и шокираща", отбелязва той.

Изданието отбелязва, че специалистите още нямат ясно разбиране за пълната картина на ефекта на коронавирус върху организма, въпреки че повече от 1000 научни труда по този проблем се публикуват седмично.

"Ние просто се учим", каза Нанси Ро, хирург по трансплантация в Медицински център на университета Ръш в Чикаго.

Според специалистите, когато попадне в човешкото тяло през назофаринкса, вирусът се копира, разпространявайки се в нови клетки. Ако имунната система не може да го спре, вирусът навлиза в трахеята и белите дробове, което е особено опасно. Поради борбата с имунната система тялото не се снабдява с кислород. Също така, при инфекция е възможно развитието на пневмония и синдром на остра респираторна недостатъчност.

Както показва аутопсията на починали пациенти, белодробните им алвеоли са изпълнени с течност, бели кръвни клетки и останки от мъртви клетки. Според една от версиите, прекомерно силната реакция на имунната система води до това - така наречената цитокинова буря, по време, на която възникват особено мощни възпалителни процеси и имунните клетки започват да атакуват дори здрави тъкани. Не всички експерти обаче смятат тази версия за разумна.

В допълнение към белите дробове може да страдат сърцето и кръвоносните съдове. Според някои анализи, 20 процента от 416 пациенти с коронавирус, лекувани в Ухан, са имали признаци на увреждане на миокарда, а 44 процента от 138 пациенти са имали аритмии. Междувременно холандските лекари откриха проблеми със съсирването на кръвта при 38 процента от 184 пациенти със COVID-19, които бяха на интензивно лечение. Нещо повече, почти всеки трети има кръвни съсиреци, които, между другото, могат не само да блокират важни артерии, но и да влязат в мозъка, причинявайки инсулт.

„Кръвните съсиреци оказват сериозно влияние върху тежестта на заболяването и смъртността от COVID-19“, казва Бенхуда Бикдели от Медицински център на Колумбийския университет. Съобщава се и за симптом като исхемия на тъканта на пръста, причинена от стесняване на кръвоносните съдове и намаляване на притока на кръв. Поради това може да настъпи подуване на пръстите и смърт на тъканите. Крайният процес на увреждане на сърцето и кръвоносните съдове от коронавирус, обаче още не е е ясен.

Някои изследвания показват, че инфекцията засяга бъбреците. При някои пациенти, хоспитализирани в Ухан, специалистите разкриха бъбречна недостатъчност, както и кръв и протеини в урината. Освен това бъбречната недостатъчност повишава риска от смърт пет пъти в сравнение с пациенти с коронавирус, които не са го имали. Също така вирусни частици са открити в бъбреците на мъртвите.

Експертите смятат, че COVID-19 представлява заплаха за мозъка и централната нервна система. Според специалистите пациентите могат да загубят съзнание. Доста често срещан е симптом като загуба на миризма. Цитокинова буря може да доведе до мозъчен оток и инсулт може да възникне поради повишена коагулация на кръвта.

Проучванията показват също, че COVID-19 има отрицателен ефект върху червата. Учените отбелязват, че до половината от пациентите с коронавирус могат да страдат от диария. Съобщава се също за конюнктивит и увреждане на черния дроб. Според някои експерти, приетите лекарства или реакцията на имунната система може да повлияе на състоянието на черния дроб. В същото време изданието казва, че обективна картина на ефекта на коронавирус върху човешкото тяло може да се получи само след сериозни дългосрочни изследвания.