Докато пандемията продължава да бушува по целия свят, изследователи разследват едно от потенциалните лекарства за COVID-19 - хлорохин. Последни резултати от клинично тестване в Бразилия е довело до нарастващо подозрение към медикамента. 

Хлорохинът се появява като средство за потенциално лечение на MERS през 2012 г., но не е изследван по-нататък, тъй като не показва достатъчно активност срещу вируса. Наскоро, отново започнаха проучвания, но този път относно това дали лекарството може да блокира коронавирусите като COVID-19 от заразяване на клетките.

Известно е, че лекарството против малария има опасни странични ефекти, дори сравнително „по-безопасният“ му братовчед, хидроксихлорохин, не е безобиден.

Особено опасен е рискът пациентите да развият сериозни сърдечни проблеми.

Антималарийният медикамент хидроксихлорохин и антибиотикът азитромицин в момента получават внимание като потенциално лечение на COVID-19 и всеки от тях има потенциални сериозни последици за хора със съществуващи сърдечно-съдови заболявания ", отбелязва в съобщение Американската здравна асоциация.

"Усложненията включват тежки проблеми със сърцето като аритмия (нередовен сърдечен ритъм), полиморфна камерна тахикардия, дълъг QT синдром и повишен риск от внезапна смърт."

Последното изследване, което потвърди тези притеснения, е от клинична лаборатория в Бразилия. Екипът пусна предварителните си резултати на своето проучване, които показват, че след поставени по-големи дози от лекарството, само за шест дни, са починали няколко пациента - особено в групата, рандомизирана да получава по-високи дози от лекарството.

Изследователите записали две групи пациенти с COVID-19 в обществена болница в Манаус; на групата с високи дози е назначена обща доза от 12 грама хлорохин за 10 дни, докато групата с ниски дози е приемала обща доза от 2,7 грама за 5 дни. Всички участници са взимали и антибиотиците цефтриаксон и азитромицин.

След като са починали 11 пациенти и от двете групи, екипът е спрял изследването на шестия ден, позовавайки се на повече проблеми със сърдечния ритъм в групата, приемала по-големи дози и "тенденция към по-висока смъртност".

"Предварителните констатации предполагат, че по-високата доза хлорохин (10-дневен режим) не трябва да се препоръчва за лечение на COVID-19, поради потенциални опасности. Такива резултати ни принудиха преждевременно да спрем набирането на пациенти в тази група", казва в заключение екипът.

В по-късна актуализация, разкрита пред CNN, изследователите отбелязват, че е имало още повече смъртни случаи в групата с високи дози, отколкото са били документирани на шестия ден. И това не означава, че групата с ниски дози също е безопасна.

„Основната разлика между групата с високи дози и ниски дози се прояви през първите три дни - двама пациенти, лекувани с висока доза хлорохин развиха камерна тахикардия преди смъртта“, казва изследователят по инфекциозни болести от Университета Vanderbilt, Уилям Шафнер, който не е участвал в изследването.

„Значи, ясно е, че групата с високи дози е била по-токсична, но резултатите са притеснителни и при групата с ниски дози“.

Тези тревожни резултати идват, след като болница във Франция също спря изследване с хидроксихлорохин, поради странични ефекти и риск от увреждане на сърцето.

Изследователският екип в Бразилия препоръчва да бъдат направени още проучвания за ролята, която хлорохинът може да играе в лечението и профилактиката на COVID-19 -  необходими данни, които биха могли да ни бъдат от полза в бъдеще.

"Дори и да не успеем да съберем добри доказателства навреме, за да контролираме текущата пандемия, информацията ще окаже силно влияние върху начина, по който ще се справим със следващите огнища на коронавирус в бъдеще", пише екипът в предварителния печат.